Hongkongin protestiryhmä ei tyytynyt aluejohtajan lausuntoon luovutuslain kuoppaamisesta – järjestää uusia mielenosoituksia

Hongkongin mielenosoituksien järjestäjiin kuuluva ryhmä on torjunut kaupungin aluejohtajan Carrie Lamin lausunnon vihatun luovutuslain kuoppaamisesta. Liike sanoo järjestävänsä uusia aluehallituksen vastaisia mielenosoituksia.

Kaupunkiin aiemmin kaavailtu luovutuslaki olisi mahdollistanut rikollisten luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lain pelättiin johtavan poliittisten toisinajattelijoiden luovutuksiin.

Lam kertoi tänään, ettei itsehallintoalueen hallinnolla ole suunnitelmia siitä, että esitys otettaisiin uudelleen käsittelyyn. Hän ei kuitenkaan kerro hyllyttäneensä esitystä mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti.

Johtaja tuli ulos piilostaan

Hongkongin itsehallintoalue on joutunut viimeisen kuukauden aikana lähihistoriansa pahimpaan kriisiin. Kaupungissa on ollut valtavia marsseja sekä useita väkivaltaisia selkkauksia poliisin ja kovimman linjan mielenosoittajien välillä.

Mielenosoitukset alkoivat nyt jäädytetyn lain vuoksi. Protesteista on sittemmin muodostunut laajempi liikehdintä, joka vaatii uudistuksia itsehallintoalueen demokratiaan ja loppua vapauksien karkaamiselle.

Julkinen vihanpito päättäjiä ja poliisivoimia kohtaan kasvoi entisestään sen jälkeen, kun poliisit käyttivät kyynelkaasua ja kumiluoteja protestoijien hajauttamiseksi viime kuussa.

Lamia ei ole viime viikkoina näkynyt juuri julkisuudessa. Tiistaina hän kuitenkin nousi jälleen maanpinnalle pitääkseen lehdistötilaisuuden, jossa kuultiin hänen tähän mennessä sovittelevimmat kommenttinsa.

"Täysi epäonnistuminen"

Lam kuvaili hallintonsa yritystä säätää luovutuslaki "täydeksi epäonnistumiseksi". Hän suostui myös tapaamaan opiskelijoita julkisesti ilman ennalta sovittuja ehtoja ja kertoi tunnistavansa, että kaupunki on kohdannut ennenkuulumattomia haasteita.

–  Olen tehnyt sellaisen johtopäätöksen, että Hongkongin yhteiskunnassa on perustavanlaatuisia ja syvälle ulottuvia ongelmia, Lam sanoi.

–  Ensimmäinen asia, joka meidän pitäisi tehdä, on näiden perustavanlaatuisten ongelmien tunnistaminen ja toivottavasti löydämme jotain ratkaisuja, jotta voimme mennä eteenpäin.

Hän kuitenkin sivuutti muita mielenosoittajien vaatimuksia, kuten sen että riippumaton tuomari asetettaisiin johtamaan tutkimusta poliisin toimintaan. Lam kuittasi vaatimuksen kertomalla, että poliisin nykyinen valituskoneisto suorittaa parhaillaan omaa tutkimustaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.