Hongkongissa kuoli mielenosoittaja, laajoja kulkueita luvassa

Hongkongin kaduille odotetaan tänään laajoja kynttiläkulkueita sen jälkeen, kun parkkitalosta mielenosoituksien aikana pudonnut opiskelija menehtyi sairaalassa vammoihinsa.

Sairaalan mukaan Alex Chow, 22, kuoli aamulla. Opiskelija tuotiin sairaalan maanantaina, kun hänet oli löydetty tajuttomana verilammikosta parkkitalon toisesta kerroksesta. Putoamiseen liittyvät yksityiskohdat ovat hämärän peitossa, mutta mielenosoittajat paiskoivat kiviä ja muita esineitä poliisin niskaan parkkitalosta. Poliisi vastasi muun muassa käyttämällä kyynelkaasua.

–  Tänään suremme vapaustaistelijan kuolemaa Hongkongissa. Emme jätä ketään. Me aloitimme yhdessä ja lopetamme yhdessä. Olemme kärsineet menetyksiä viime kuukausina, ja nyt Hongkongin aluehallinnon on aika maksaa niistä, kirjoitti mielenosoittajien johtajiin kuuluva Joshua Wong Twitterissä.

Viisi levotonta kuukautta

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viiden kuukauden ajan. Ne alkoivat sen jälkeen, kun aluehallinto yritti ajaa läpi luovutuslain, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Laki on sittemmin peruttu, mutta mielenosoitukset ovat jatkuneet.

Liikehdintä on laajentunut laajaksi demokratialiikkeeksi, jossa vaaditaan muun muassa hallintojohtaja Carrie Lamin eroa, vapaita vaaleja ja demokraattisia uudistuksia.

Kiina on sallinut Hongkongille sellaisia vapauksia, joita muualla maassa ei ole. Presidentti Xi Jinpingin valtaannousun jälkeen pelot eritysaseman menettämisestä ovat kuitenkin voimistuneet.

Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.