Hongkongissa levisivät taas kyynelkaasu ja pippurisumute –  "Jos annamme nyt periksi, kaikki menetetään", sanoi mielenosoittaja uutistoimisto AFP:lle"

Hongkongissa poliisi on käyttänyt sekä kyynelkaasua että pippurisumutetta kymmenien tuhansien ihmisten mielenosoituksessa. Alkuviikon ajan tilanne kaupungissa oli rauhallinen viime viikonvaihteen aluevaalien jälkeen, mutta viikonloppuna jännitteet kiristyivät taas.

Kaupunkiin oli tänään annettu lupa kolmelle mielenosoitukselle. Suurin mielenosoitus alkoi rauhallisesti.

–  Hallitus ei vieläkään kuuntele meitä, joten mielenosoitukset jatkuvat, niitä ei lopeteta. On vaikea ennustaa, mitä tapahtuu, mutta ihmiset ovat edelleen todella vihaisia ja haluavat muutosta, sukunimellään Chen esiintyvä parikymppinen opiskelija kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Osa kulkueesta törmäsi poliisien rintamaan, ja mielenosoittajia varoitettiin, että he olivat sallitun reitin ulkopuolella. Poliisi käytti kyynelkaasua ja pippurisumutetta useissa paikoissa.

Aineiden sekaan päätyi juomia ja jäätelöitä mopollaan myynyt mies.

–  Olen myynyt kaikki juomani, mutta näyttää, että pääsisin nyt lähtemään, hän sanoi toimittajille silmät vuotaen.

Suurin mielenosoitus hajaantui illan tultua, mutta osa mielenosoittajista siirtyi muihin kaupunginosiin. Yhteenotot ovat illan mittaan vielä mahdollisia.

Kiitosterveiset Yhdysvaltoihin

Monet mielenosoittajat painottivat, ettei hallintoon kohdistuvaa painetta voi hellittää. Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam ei ole ollut valmis myönnytyksiin, vaikka demokratialiikettä kannattavat puolueet ottivat selkeän voiton viime viikonlopun aluevaaleissa.

–  Meidän on pakko jatkaa. Taistelemme vapautemme puolesta, eikä vain oman vapautemme vaan myös tulevien sukupolvien. Jos annamme nyt periksi, kaikki menetetään, 19-vuotias, Edmundiksi esittäytynyt opiskelija sanoi AFP:lle.

Aiemmin päivällä pienempi mielenosoitus kulki Yhdysvaltain konsulaatille kiittämään maan päättäjiä demokratiamielenosoittajia tukevasta laista. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti lain torstaina Suomen aikaa.

Myös konsulaatille kokoontuneet halusivat jatkaa painostusta vaalien jälkeen.

–  Haluaisin lähettää hallinnolle viestin, ettemme ole vielä valmiita eikä tämä ole vielä ohi, nimettömänä esiintynyt mielenosoittaja sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Demokratialiike vaatii muun muassa riippumatonta selvitystä poliisin käyttämästä väkivallasta mielenilmausten tukahduttamisessa sekä kaupungin hallinnon valitsemista suorilla vaaleilla.

Mielenosoitukset alkoivat Hongkongissa kesällä. Alkujaan mielenosoituksilla vastustettiin lakiesitystä, joka olisi mahdollistanut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lakiesitys on sittemmin kumottu, mutta mielenosoitukset ovat jatkuneet mielenosoittajien vaatiessa uudistuksia kaupungin demokratiaan sekä Hongkongin erityisvapauksien puolustamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Syyttäjä epäilee Jersey Cityn ampumavälikohtauksen motiivia antisemitistiseksi

Britannia jännittää konservatiivien enemmistöä historiallisissa brexit-vaaleissa

Asiantuntija: Israelissa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin – "Takana ovat sekä järjestelmän rakenteelliset ongelmat että Netanjahun asema"

Venäjän ainoalla lentotukialuksella syttyi tulipalo – Amiraali Kuznetsov on ollut jo pitkään korjattavana Murmanskissa

Venäjä karkottaa kaksi saksalaisdiplomaattia vastavetona Saksan tekemille karkotuksille, Berliini varoitti mahdollisista lisätoimista

Zelenskyin tähdittämästä komediasarjasta leikattiin Putinia koskeva vitsi pois Venäjällä

Kolumni: Totuus ei paljon paina Britannian vaaleissa – Johnson voi olla pahin valehtelija muttei suinkaan ainoa

Merestä löydetyt osat kuuluvat kadonneeseen chileläiskoneeseen

Harvey Weinstein päässyt 25 miljoonan dollarin sopuun häntä seksuaalirikoksista syyttävien kanssa – sopimus vapauttaisi Hollywood-mogulin lähes kaikista syytöksistä

Äänestys alkoi Britanniassa – "Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.