Huawein talousjohtaja pääsee Kanadassa vapaaksi takuita vastaan

Kanadassa pidätettynä oleva kiinalaisen teknologiayhtiö Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pääsee vapaaksi takuita vastaan. Kanadalaistuomari ilmoitti päätöksestään tiistaina.

Syyttäjä oli esittänyt Mengin pitämistä kiinni otettuna, koska arveli tämän yrittävän paeta Kanadasta ennen oikeusprosessin jatkumista. Meng kuitenkin tarjoutui pukemaan ylleen elektronisen seurantapannan ja luovuttamaan passinsa. Tuomarin mukaan tiukat ehdot vähentävät Mengin pakenemisen riskiä.

Oikeussali oli täynnä Mengin tukijoita, jotka puhkesivat suosionosoituksiin, kun tuomari kertoi päätöksensä.

Meng vapautetaan pian. Hän saa asua miehensä omistamassa luksuskodissa Vancouverissa.

Meng otettiin kiinni Yhdysvaltojen pyynnöstä, sillä Yhdysvaltojen mukaan hän on toiminnallaan kiertänyt Iranin-vastaisia pakotteita. Hänen pidättämisensä on kiristänyt Kanadan ja Yhdysvaltojen välejä Kiinaan. Tiistaina kerrottiin entisen kanadalaisdiplomaatin Michael Kovrigin pidätyksestä Kiinassa.

Mengin luovutusprosessi Yhdysvaltoihin voi kestää vuosia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tiistaina olevansa avoin ajatukselle, että Mengiä voi käyttää pelinappulana kauppaneuvotteluissa Kiinan kanssa. Trump sanoi puuttuvansa Mengin tapaukseen, jos hän katsoi sen olevan eduksi kauppasopimuksen tai kansallisen turvallisuuden kannalta.

–  Mikä tahansa on hyväksi tälle maalle, teen sen, Trump sanoi Reutersille.

Trumpin kommentit tuskin lieventävät Kiinan syytöksiä siitä, että motiivi Mengin pidätykseen oli poliittinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.