Ihmisoikeusjärjestöt kauhistuivat Unkarin linjausta

Uudet määräykset koskevat Unkariin tulevia ja siellä jo olevia turvapaikanhakijoita.

Unkarin parlamentti hyväksyi tiistaina hallituksen esityksen kaikkien nykyisten ja tulevien turvapaikanhakijoiden järjestelmällisestä ottamisesta säilöön. Heidät passitetaan Serbian vastaiselle rajalle pysytettäviin leireihin, joihin tuodaan tätä käyttöä varten muunnettuja merikontteja.

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin mukaan kyseessä on Euroopan suojeleminen terrorismilta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan uusi linja viittaa kintaalla kansainvälisille velvoitteille ja turvapaikanhakijoiden perusoikeuksille.

– Kehotamme EU:ta osoittamaan Unkarille, että tällaisilla laittomilla ja syvästi epäinhimillisillä toimilla on seurauksensa, Amnesty International sanoi lausunnossaan.

YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) mukaan uudella käytännöllä on kauhistuttavat henkiset ja fyysiset vaikutukset paljon kärsineisiin naisiin, lapsiin ja miehiin.

Valitukset turvapaikkahakemusten hylkäämisestä aiotaan jatkossa käsitellä pikavauhtia kolmessa päivässä. Hylätyn hakemuksen saanut saattaa joutua korvaamaan ylläpitonsa pidätysaikana.

"Miljoonat valmistautuvat matkaan"

Unkari otti turvapaikanhakijoita systemaattisesti säilöön jo aiemmin, mutta lopetti käytännön vuonna 2013 EU:n ja YK:n painostuksen jälkeen.

Euroopan pakolaiskriisin huippuvuonna 2015 yli 400 000 ihmistä pyrki Unkarin kautta läntiseen Eurooppaan. Sen jälkeen määrät ovat romahtaneet. Unkarissa on tänä vuonna kirjattu tähän mennessä vain tuhat turvapaikkahakemusta.

Orbanin mukaan kyse on kuitenkin vain tilapäisestä suvantovaiheesta.

– Paine rajalla ei hellitä tulevina vuosina, kun miljoonat ihmiset valmistautuvat lähtemään tielle paremman elämän toivossa, Orban sanoi.

Terrorismiuhkan lisääntymisen ohella Orban syyttää maahanpyrkijöitä Euroopan kristillisen kulttuurin ja identiteetin vaarantamisesta. Hänen mukaansa tulijat haluavat saavuttaa eurooppalaisen elintason mutta pitää kiinni omasta elämäntavastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Unkari panee kaikki turvapaikanhakijat konttileireille