Ilmastosopimuksen tekstiluonnos valmistui Pariisissa

Pariisissa virkamiesneuvotteluissa on saatu aikaan tekstiluonnos kansainväliseksi ilmastosopimukseksi. Ranskan edustajan Laurence Tubianan mukaan teksti osoittaa, että kaikki osapuolet haluavat päästä sopimukseen, mutta merkittäviä kysymyksiä on yhä ratkaistava.

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä sanoo STT:lle, että nyt esitetyillä toimenpide-ehdotuksilla ilmaston lämpenemistä ei saada rajoitettua alle kahteen asteeseen. Oleellista on miten Pariisin jälkeen lähdetään kuromaan aukkoa umpeen.

– Tällä hetkellä päästövähennystavoitteet riittävät 2,7–3 asteeseen.

Isoja päätöksiä ensi viikolla

Ajatuksena on, että virkamiesten valmistama pohja esittää vaihtoehtoja muun muassa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja tarvittavien toimien rahoittamiseksi. Tekstiä ryhdytään hiomaan sopimukseksi ensi viikolla ministeritasolla. Neuvotteluiden on määrä kestää perjantaihin.

– Isoja ratkaisuja tehdään ensi viikolla, kun ministerit ovat paikalla. Ensimmäinen viikko meni poliittisten vaihtoehtojen selkeyttämisessä, Laurikka sanoo.

Monet valtiot arvostelevat luonnosta siitä, että liian moni asia on auki.

– Pyydämme kumppaneitamme kuuntelemaan huoliamme, kun jatkamme ratkaisujen etsintää, Etelä-Afrikan edustaja Nozipho Mxakato-Diseko kommentoi.

Hän puhui yli 130 kehittyvän maan puolesta.

Ilmastokokous alkoi maanantaina. Avauksessa oli mukana yli 150 valtioiden ja hallitusten johtajaa.

Aiemmat yritykset sopimuksen luomiseksi ovat kompastuneet teollisuusmaiden ja kehitysmaiden erimielisyyksiin taakanjaosta ja ilmastotoimien rahoituksesta. Jakolinjat ovat osin pysyneet ennallaan myös uusimmassa ponnistuksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.