Indonesia määrää kaikki turmakonemallin koneet tutkittaviksi

Indonesian viranomaiset ovat määränneet Boeing 737-MAX -malliset koneet tutkittaviksi maanantaisen lentoturman jälkeen. Maan liikenneministeri kertoo opastaneensa lentoyhtiöitä tutkimaan kyseisen konetyypin koneet.

Viranomaiset eivät kuitenkaan ole määränneet koneita pois käytöstä.

189 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuoli, kun Lion Airin kone syöksyi mereen maanantaina. Viranomaiset ovat noukkineet merestä niin uhrien jäänteitä kuin heidän omaisuuttaankin sekä koneen palasia.

Lentokoneen hylkyä ei ole vielä löytynyt. Etsinnöissä on viranomaisten mukaan käynyt myös käytännössä varmaksi, ettei kukaan selvinnyt turmasta hengissä. Ruumiinosia on lähetetty sairaalaan dna-testejä varten.

Omaise

t etsivät vastauksia

Nyt uhrien omaiset kaipaavat tietoa läheistensä kohtalosta. Heitä on kokoontunut sairaalaan, jonne ruumiiden kappaleita on viety.

–  Tyttärelläni ei ole enää puolisoa eikä lapsenlapsellani enää isää, sanoi vävyään sureva Hari Setiyono.

Febby Mellysan neljä sukulaista oli koneessa.

–  Yritimme soittaa serkulleni ja hänen vaimolleen vaikka kuinka monta kertaa, mutta heidän puhelimensa ei ollut päällä. Koko perhe on nyt hämmentynyt eikä tiedä, mitä tehdä.

Lennonjohto menetti yhteyden koneeseen noin 13 minuuttia nousun jälkeen. Kone oli alun perin matkalla Pangkal Pinangin kaupunkiin Bangkan saarelle. Lentoyhtiön toimitusjohtaja Edward Sirait on kertonut, että koneessa oli havaittu sunnuntaina tekninen ongelma, joka oli korjattu ennen lentoa.

Lentoyhtiön mukaan kone oli otettu käyttöön vasta elokuussa. Kumpikin koneen lentäjistä oli myös hyvin kokenut, ja molemmat olivat suoriutuneet terveys- ja huumetesteistä puhtain paperein.

Musta laatikko ykkössijalla

Pelastusviranomaisten edustajan mukaan etsinnöissä keskitytään löytämään itse kone, jotta turman syy voidaan yrittää selvittää. Apuna on viisi kaikuluotaimella varustettua sota-alusta, joiden tehtävänä on paikantaa metallia veden alta.

Tutkijat etsivät koneen mustaa laatikkoa, jotta he voivat selvittää, oliko kyse esimerkiksi mekaanisesta viasta, lentäjien virheestä, sääolosuhteista tai oudosta käytöksestä ohjaamossa, kuten lentäjän itsemurhasta tai koneen sieppauksesta.

Kone kulki tiettävästi poikkeuksellisen nopeaa vauhtia, mutta lentäjät eivät ilmoittaneet hätätilanteesta tai yrittäneet laskeutua veteen.

Netissä leviää monenlaista

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt erilaisia Lion Airin teknisiä dokumentteja, joita ei ole voitu todentaa aidoiksi.

Turman jälkeen netissä on myös pyörinyt väitteitä ja artikkeleita, joissa muun muassa väitetään vauvan selvinneen onnettomuudesta tai esitetään videota paniikissa olevista matkustajista. Indonesian viranomaiset ovat tyrmänneet uutiset valheellisina.

Indonesian lentomatkailu on ollut kiivaassa kasvussa, ja paikallisten matkustajien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmenen aikana. Maalla on kuitenkin ollut huono maine esimerkiksi puutteellisen sääntelyn vuoksi. Myös Lion Air on ollut osallisena useissa onnettomuuksissa viime vuosina.

Monet indonesialaiset lentoyhtiöt ovat olleet EU:n ja Yhdysvaltojen lentokieltolistoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pelastusviranomaiset etsivät pudonneen indonesialaiskoneen mustaa laatikkoa

Indonesialaisyhtiön turmakoneessa olleet noin 190 ihmistä ovat todennäköisesti kaikki kuolleet