Indonesian joulukuisen koneturman taustalla oli tekninen vika

Indonesiassa viime vuoden joulukuussa mereen syöksyneessä AirAsia-yhtiön koneessa oli tekninen vika, kertovat indonesialaiset onnettomuustutkijat. Vian takia koneen lentäjät kytkivät autopilotin pois päältä ja menettivät sen jälkeen koneen hallinnan.

Onnettomuustutkijoiden mukaan vika oli järjestelmässä, joka auttaa kontrolloimaan koneen sivuperäsintä. Vian seurauksena järjestelmä oli lähettänyt lentäjille jatkuvasti vikailmoituksia.

Neljännen vikailmoituksen kohdalla lentäjät olivat kytkeneet virran pois järjestelmästä käynnistääkseen sen uudelleen. Samalla he olivat kytkeneet pois päältä koneen autopilotin.

Onnettomuustutkijat ovat jo aikaisemmin sanoneet, että ohjaustietokoneessa oli toimintaongelma, jonka lentäjät yrittivät ratkaista käynnistämällä tietokoneen uudelleen.

Indonesiasta Singaporeen matkalla ollut kone putosi Jaavanmereen joulukuun lopussa. Turmassa saivat surmansa kaikki koneessa olleet 162 ihmistä.

Onnettomuuden jäljiltä on kateissa edelleen kymmeniä ihmisiä. Heitä etsittiin erityisesti Jaavanmerestä löydetyn koneen rungon läheltä. Etsinnät lopetettiin maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.