Indonesian lento-onnettomuuden tutkijat: Lion Airin koneella ei olisi pitänyt lentää

Indonesialaisen lentoyhtiön Lion Airin on parannettava turvallisuuskulttuuriaan ja pidettävä parempaa kirjanpitoa koneisiinsa tehtävistä korjauksista, Indonesian viranomaiset sanovat. Viranomaiset julkaisivat keskiviikkona alustavan raportin lokakuussa tapahtuneesta lento-onnettomuudesta, jossa kuoli 189 ihmistä.

Lion Airin Boeing 737 Max -matkustajakone syöksyi mereen pian sen jälkeen, kun se oli noussut ilmaan Jakartan lentokentältä. Raportin mukaan koneella ei olisi pitänyt edes lentää, sillä siinä oli havaittu edellisellä lennolla tekninen ongelma.

–  Lennolla Denpasarista Jakartaan koneessa oli tekninen ongelma, mutta lentäjä päätti jatkaa lentämistä. Meidän mielestämme kone ei ollut enää lentokelpoinen eikä sillä lentämistä olisi saanut jatkaa, sanoi korkea-arvoinen Indonesian lentoliikenteen turvallisuusviranomainen Nurcahyo Utomo.

Lentoyhtiö on myöntänyt, että koneessa oli ilmennyt tekninen vika. Viranomaisten mukaan koneen nopeusmittarissa oli ollut ongelma, jota ei onnistuttu edeltävinä päivinä korjaamaan. Lentäjillä oli ongelmia myös koneen sakkauksen estojärjestelmän kanssa.

Hieman ennen koneen putoamista lentäjä pyysi radiossa lupaa palata Jakartan lentokentälle.

Halpalentoyhtiö Lion Air aloitti toimintansa vuonna 2000 ja on alle 20 vuodessa noussut Indonesian suurimmaksi lentoyhtiöksi.

Lopullinen raportti onnettomuudesta julkaistaneen vasta ensi vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.