Indonesian turmakoneen toinen musta laatikko on hajonnut kahteen osaan – vahinkojen vakavuutta ei vielä tiedetä

Indonesialaisen lentoyhtiön Lion Airin turmakoneen toinen musta laatikko on löytynyt, kertovat paikalliset viranomaiset.

Sukeltajat löysivät ohjaamon keskusteluita tallentaneen mustan laatikon aamulla paikallista aikaa. Laatikko oli painunut pohjamutaan kahdeksan metrin syvyyteen. Vedensyvyys löytöpaikalla oli 30 metriä.

Tallenteiden toivotaan valottavan sitä, miksi Boeing 737 Max -kone syöksyi mereen lokakuun lopulla pian sen jälkeen, kun se oli noussut ilmaan Jakartan lentokentältä.

Koneessa oli 189 ihmistä.

–  Laatikko on hajonnut kahteen osaan. Toivottavasti siitä on kuitenkin hyötyä tutkijoille, sanoi Indonesian liikenneturvallisuusviranomaisen NTSC:n apulaisjohtaja Haryo Satmiko.

Ensimmäinen laatikko löytyi marraskuussa

Ensimmäinen, lentotietoja sisältävä laatikko löytyi marraskuun alussa. Siitä saatiin tietoja koneen nopeudesta, korkeudesta ja lentosuunnasta ennen mereen syöksymistä.

Indonesian ilmailuviraston alustavan raportin mukaan vaikuttaa siltä, että koneen lentäjällä oli ongelmia sakkauksenestojärjestelmän kanssa juuri ennen turmaa. Lisäksi tutkijat sanoivat, että koneen olisi pitänyt jäädä maahan toistuvien teknisten ongelmien vuoksi. Koneen kapteeni oli pyytänyt lupaa palata Jakartan lentokentälle hieman ennen koneen putoamista.

Lopullisen raportin turmasta on määrä valmistua tänä vuonna. Viranomaiset ovat jo vaatineet, että Lion Airin täytyy parantaa turvallisuuskulttuuriaan ja kirjanpitoaan koneisiinsa tehtävistä korjauksista.

Lähes 30 omaista on nostanut oikeusjutun lentoyhtiötä vastaan. Omaisten mukaan lentokoneessa ilmenneet viat aiheuttivat turman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.