Internetin vapaus väheni jälleen – harhaanjohtavat tiedot ja valvonta yhä suurempi uhka demokratialle, varoittaa järjestö

Hallinnot ympäri maailman käyttävät enenevissä määrin sosiaalista mediaa vaalien manipulointiin ja kansalaisten valvontaan, kertoo Freedom House -järjestö vuosittaisessa selvityksessään internetin vapaudesta. Järjestö varoittaa kyseessä olevan uhka demokratialle.

Järjestö kertoo löytäneensä selvityksessään todisteita kehittyneistä sosiaalisen median valvontaohjelmista ainakin 40 maassa. Kaikkiaan selvityksessä tarkasteltiin 65:tä maata.

Selvityksessä todetaan, että internetin vapaus vähentyi jo yhdeksättä vuotta peräkkäin. Osassa maista viranomaiset estävät pääsyn verkkoon osana manipulointiyrityksiään, kun taas joissain valjastetaan propagandakoneistoja vääristelemään tietoja.

–  Monet hallitukset ovat huomanneet, että propaganda toimii sosiaalisessa mediassa paremmin kuin sensuuri, sanoo järjestön puheenjohtaja Mike Abramowitz.

–  Autoritaariset hallintojärjestelmät ja populistit ympäri maailman käyttävät hyväkseen niin ihmisluontoa kuin tietokoneiden algoritmeja valloittaakseen vaaliuurnat. Samalla he tallovat vapaiden ja reilujen vaalien turvaamiseksi tehdyt säännöt.

Järjestön mukaan väärän tiedon levittäminen oli yleisimmin käytetty taktiikka vaalien sabotoimiseksi.

–  Populistit ja äärioikeiston johtajat ovat nykyään taitavia luomaan viraalisti leviävää väärää tietoa ja valjastamaan verkostoja levittämään sitä, sanotaan järjestön selvityksessä.

Kiina yhä kovin nettivapauden polkija

Selvityksen tekijöiden mukaan tutkituista 65 maasta 47:ssä ihmisiä pidätettiin näiden netissä kirjoittamien poliittisten, uskonnollisten tai sosiaaliseen elämään liittyvien kommenttien vuoksi. Ihmiset kokivat fyysistä väkivaltaa ainakin 31 maassa johtuen jostain, mitä he olivat tehneet netissä.

Kiina jatkoi selvityksen kovimpana nettivapauksien polkijana neljättä vuotta peräkkäin. Kiinan hallitus on lisännyt internetin kontrollointia Hongkongin mielenosoitusten vuoksi, ja sensuuria kiristettiin myös kesällä, kun Tiananmenin verilöylystä tuli kuluneeksi 30 vuotta.

Selvityksen mukaan netin vapaus väheni 33 tutkitussa maassa. Yksi näistä oli Yhdysvallat, missä lainvalvojien ja maahanmuuttoviranomaisten kerrottiin laajentaneen valvontaansa.

–  Viranomaiset valvoivat enenevissä määrin sosiaalisen median alustoja ja tutkivat matkailijoiden elektroniikkaa ilman laillisia perusteita kerätäkseen tietoja perustuslaissa taatuista toimista, kuten rauhanomaisista mielenosoituksista ja kriittisestä raportoinnista.

Selvityksessä keskityttiin erityisesti Yhdysvaltojen viime marraskuun välivaaleihin, jossa tutkijoiden mukaan sekä kansalliset että ulkomaiset toimijat manipuloivat verkon sisältöä poliittisin tarkoitusperin.

Eniten internetin vapaus heikentyi Sudanissa ja Kazakstanissa. Perässä seurasivat Brasilia, Bangladesh ja Zimbabwe.

Parannuksia havaittiin 16 maassa, joista eniten Etiopiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.