Interpolin siepatun poliisijohtajan tilalle nousemassa Putinin luottomies

Kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin uudeksi pääjohtajaksi on nousemassa mitä todennäköisimmin järjestön nykyinen varapääjohtaja Aleksandr Prokoptshuk, arvioivat brittiläisen The Times -lehden haastattelemat lähteet.

Venäjän sisäministeriön pitkäaikaisen poliisiveteraanin haastaa keskiviikon äänestyksessä todennäköisesti vain Etelä-Korean Kim Jong Yang – Interpolin nykyinen virkaa tekevä pääjohtaja – jolla ei ole riittävää kannatuspohjaa.

Uusi pääjohtaja valitaan Interpolin yleiskokouksessa, suljetussa lippuäänestyksessä, jossa jokaisella jäsenmaalla on yksi ääni. Kokous järjestetään Dubaissa.

Interpolin nykyinen pääjohtaja Meng Hongwei, 64, katosi syyskuussa matkustettuaan kotimaahansa Kiinaan.

Mengin vaimo kertoi saaneensa mieheltään katoamispäivänä ainoastaan yhden tekstiviestin: emojin, jossa oli puukon kuva. Sen jälkeen pääjohtajasta ei ole kuulunut mitään.

Lokakuussa Interpol kertoi saaneensa Meng Hongwein allekirjoittamaksi väitetyn erokirjeen, mutta sen aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan. Kiina on kuitenkin kertonut, että Hongweita syytetään kotimaassaan korruptiosta.

Meng Hongwein nousua Interpolin johtoon vuonna 2016 pidettiin Kiinan kommunistipuolueen voimannäyttönä.

Meng oli maansa sisäisestä turvallisuudesta vastaava varaministeri, jonka pelättiin käyttävän Interpolin pääjohtajan paikkaa maansa toisinajattelijoiden kurittamiseen.

Interpolin ”punaiset määräykset” ovat kansainvälisiä pidätysmääräyksiä, joita voidaan käyttää rikollisten – ja samalla toisinajattelijoiden – palauttamiseen kotimaahansa. Määräysten avulla voidaan myös asettaa matkustuskieltoja ja pankkitilien jäädytyksiä.

Venäjän sisäministeriön vahvan miehen, poliisikenraali Aleksandr Prokoptshukin mahdollinen nousu Interpolin seuraavaksi pääjohtajaksi ei juurikaan hälvennä maailman poliisijärjestöön kohdistuvia pelkoja.

The Timesin mukaan Venäjä on käyttänyt tällä vuosikymmenellä toistuvasti Interpolin pidätysmääräyksiä omien toisinajattelijoidensa ajojahtiin.

– Nimenomaan herra Prokoptshuk on ongelma, koska hän oli Venäjän sisäministeriössä se henkilö, joka oli vastuussa näiden tekaistujen punaisten määräysten tehtailusta, totesi Timesin haastattelema Britannian ulkoministeriön entinen neuvonantaja David Clark.

Lehden mukaan Venäjä on käyttänyt ”punaista määräystä” ainakin Putin-kriitikko Bill Browderia, ympäristöaktivisti Pjotr Silajevia, tshetsheenijohtaja Ahmed Zakajevia ja talousrikostutkija Nikita Kulantshenkovia vastaan.

Muitakin tapauksia on. Esimerkiksi vuonna 2013 Tallinnan pormestarinvaalien toinen pääehdokas Eerik-Niiles Kross joutui Interpolin etsintäkuuluttamaksi vain vuorokausi ennen vaalihuoneistojen avautumista, mikä varmisti Venäjän ystävänä tunnetun Edgar Savisaaren voiton.

Viimeksi Venäjän käynnistämä Interpol-pidätys nähtiin viime toukokuussa, kun Magnitsky-jutun keskushahmo liikemies Bill Browder pistettiin rautoihin Espanjassa. Browder kuitenkin vapautettiin nopeasti sen jälkeen kun Interpolin pääjohtaja oli varoittanut Espanjan poliisia noudattamasta pidätysmääräystä.

Venäläissyyttäjät kertoivat maanantaina epäilevänsä Browderia selliin kuolleen lakimiehensä Sergei Magnitskyn myrkyttämisestä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .