Intia kertoo höllentävänsä Kashmirin tiukkoja turvatoimia asteittain – Sähköinen viestintä alueelle yhä poikki

Intian hallitus kertoi tiistaina ryhtyvänsä höllentämään poikkeuksellisen tiukkoja turvatoimia, jotka se otti käyttöön hallinnoimallaan alueella Kashmirissa yli viikko sitten. Intia lähetti alueelle kymmeniätuhansia lisäsotilaita ja katkaisi kaiken sähköisen viestinnän. Lisäksi alueella julistettiin laaja ulkonaliikkumiskielto.

Intian sisäministeriön edustaja kertoi Twitterissä, että turvatoimet poistetaan käytöstä "asteittaisella tavalla". Ministeriön mukaan hinduenemmistöisen Jammu-alueen viestintä olisi jo palautettu, mutta tähän ei ole saatu vahvistusta. AFP:n mukaan Kashmirin alueella oleviin ei vielä tiistaina saatu yhteyttä puhelimitse tai internetin kautta.

Intian hallitus myös vakuuttaa, että alueen sairaalat ja terveydenhuoltopalvelut toimivat tavalliseen tapaan.

 

Alueen itsehallinto purettiin

 

Intian tiukat turvatoimet on tulkittu ennakkovalmistautumiseksi mielenosoituksiin ja mellakoihin, joiden pelättiin syttyvän Intian päätöksestä luopua alueen perustuslaillisesta itsehallintoasemasta. Intia julkisti alueen aseman muutoksen päivää turvatoimien aloittamisen jälkeen.

Jammu ja Kashmir on Intiaan osavaltiona kuuluva osa Kashmirin aluetta, joka on ollut konfliktipesäke yli puolen vuosisadan ajan. Alue jaettiin Intian ja Pakistanin välillä näiden itsenäistyessä Britanniasta vuonna 1947.

Intian puolella Kashmiria on vuosikymmenten ajan käyty taisteluja alueen kapinallisryhmien ja Intian hallituksen joukkojen välillä. Jotkut kapinalliset haluavat liittää alueen Pakistaniin, ja toiset taas vaativat täyttä itsenäisyyttä.

Sotiminen on johtanut vuosien varrella kymmenien tuhansien kuolemiin. Suurin osa konfliktin uhreista on siviilejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.