Intian valtameren tsunamivaroitus kumottiin

Tyynenmeren varoituskeskus kumosi keskiviikkona alkuillasta Intian valtamerelle annetun tsunamivaroituksen.

Järistys nosti korkeimmillaan Indonesiassa noin 80-senttisen aallon. Thaimaassa aalto jäi kymmenen senttimetrin korkuiseksi. Intiassa Andamaanien saarilla varoitettiin aiemmin jopa nelimetrisestä tsunamiaallosta.

Tsunami sai alkunsa, kun merellä Indonesian edustalla tapahtui keskiviikkona aamupäivällä 8,6 magnitudin järistys. Sitä seurasi voimakas 8,2 magnitudin jälkijäristys.

Järistysten mahdollisesti aiheuttamista tuhoista ei ollut keskiviikkoiltana tarkkaa tietoa. Niiden ei tiedetä vaatineen kuolonuhreja.

Thaimaa, Indonesia, Malesia, Sri Lanka, Burma, Kenia ja Tansania antoivat järistysten jälkeen tsunamivaroituksen.

Muun muassa Thaimaassa kehoitettiin ihmisiä pois rannoilta ja siirrettiin väkeä vuoristoon. Myös Phuketin kansainvälinen lentokenttä on ollut suljettuna.

Järistys aiheutti paniikin muun muassa Acehin alueella, joka kärsi pahoin vuoden 2004 tsunamissa.

Järistys tuntui Singaporessa, Thaimaassa ja Intiassa saakka.

Vuoden 2004 tsunamin aiheuttaneen maanjäristyksen voimakkuus oli 9,1 magnitudia.

 

Arki ei järkkynyt Thaimaassa

Tsunamivaroituksesta huolimatta arki jatkui rauhaisana Thaimaassa, ainakin Bangkokista 170 kilometriä etelään sijaitsevassa Hua Hinin kaupungissa. Jyväskyläläisen Vesa-Matti Parviaisen mukaan kaupungissa ei hätäännytty tsunamivaroituksen jälkeen.

Hua Hin on järistysalueesta katsoen vastakkaisella eli itäisellä puolella Thaimaata Siaminlahden länsirannikolla, mutta aiempien hyökyaaltojen aiheuttamat tuhot synnyttivät hätää myös muilla seuduilla, jotka eivät olleet akuutin tsunamivaaran piirissä. Iltalehti kertoi verkkosivuillaan, että Thaimaan Krabilla ihmiset syöksyivät kauppoihin hamstraamaan kuivamuonaa ja juomavettä.

- Televisiouutisten tietojen varassa mentiin. Arki on sujunut aivan normaalisti, Parviainen sanoi keskiviikkona illalla.

Jopa yli 5 000 kilometrin päässä järistyskeskus Acehista sijaitsevalla Mauritiuksella ihmisiä kehotettiin pysymään poissa rannoilta tsunamiriskin takia. Mauritiuksella lomaileva jyväskyläläinen Matilda Sorsa kertoi keskiviikkoiltana, että paikalliset ottivat ensitiedon tsunamivaarasta vastaan varsin rauhallisesti.

- Olin itse rannalla, kun poikaystäväni juoksi luokseni luettuaan hotellihuoneessa suomalaisten sanomalehtien verkkosivuilta Intian valtamerelle annetusta tsunamivaroituksesta. Hotellin henkilökunta ei kuitenkaan sanonut, että olisi tarve varautua mihinkään vakavampaan.

- Myöhemmin kaupassa käydessämme kysyimme myyjältä, kuinka vuoden 2004 tsunamista selvittiin. Hän sanoi, ettei tuolloinkaan Mauritiukselle tullut kuin pieni aalto, minkä vuoksi ei tälläkään kertaa ollut aihetta hätään, kuvaili Sorsa mauritiuslaisten rentoa suhdetta tsunameihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lähetystö: Ei suomalaisia Acehin järistysalueella