Intiassa muistettiin Amritsarin joukkomurhan uhreja

Intiassa muistettiin lauantaina sata vuotta sitten tapahtunutta Amritsarin joukkomurhaa. Satoja aseettomia ihmisiä sai surmansa, kun brittijoukot avasivat tulen kohti aseettomia ihmisiä Amritsarissa Punjabin osavaltiossa Intian luoteisosassa 13. huhtikuuta 1919.

Tuhannet ihmiset ottivat jo perjantaina osaa kynttiläkulkueeseen uhrien muistoksi. Amritsarissa järjestettiin lauantaina virallinen muistoseremonia, johon otti osaa myös Britannian suurlähetystön edustaja.

Intia on useaan otteeseen vaatinut Britannialta virallista anteeksipyyntöä joukkomurhasta. Britannian pääministeri Theresa May sanoi aiemmin tällä viikolla parlamentin alahuoneessa, että joukkomurha oli "häpeällinen arpi Britannian Intiaa koskevassa historiassa".

Tarkkaa kuolleiden määrää ei tiedetä, mutta brittilähteiden mukaan ainakin 400 ihmistä kuoli. Intialaislähteiden mukaan kuolleita oli lähes tuhat.

"Rangaistus tottelemattomuudesta"

Jallianwala Baghin muureilla rajattuun puistoon oli kokoontunut sata vuotta sitten liki 10  000 ihmistä. Osa oli tullut osoittamaan mieltään kolonialistihallinnon uusia sortotoimia sekä paikallisten johtajien pidätystä vastaan, mutta paikalla oli myös runsaasti ihmisiä, jotka olivat tulleet lastensa kanssa viettämään perinteistä kevätjuhlaa.

Noin 50 brittisotilaan kanssa paikalle tullut prikaatikenraali Reginald Edward Harry Dyer määräsi puiston portit suljettaviksi, minkä jälkeen sotilaat alkoivat tulittaa väkijoukkoa. Ampumista kesti siihen asti, että sotilaiden panokset alkoivat loppua.

Amritsarin teurastajana tunnettu Dyer sanoi myöhemmin, ettei sotilaiden ollut edes tarkoitus hajottaa väkijoukkoa, vaan joukkomurhalla oli tarkoitus rangaista intialaisia tottelemattomuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.