Intiassa rakennetaan kahta maailman suurinta patsasta sadoilla miljoonilla euroilla

Pian kaksi maailman suurinta patsasta löytyvät todennäköisesti Intiasta. Maassa on käynnissä kaksi jättiprojektia, joiden molempien tavoitteena on maailman korkeimman patsaan rakentaminen.

Ensimmäisenä tavoitteeseen ehtii Gujaratin osavaltiossa käynnissä oleva rakennushanke, jossa pystytetään 182-metrinen Intian itsenäisyystaistelun ikonin ja maan ensimmäisen sisäministerin Sardar Vallabhbhai Patelin patsas. Yhtenäisyyden Patsas -niminen monumentti nousee syrjäisen Sardar Sarovarin padon viereen Narmada-joelle.

Rakennusprojekti on ollut käynnissä jo vuosia, ja sen olisi tarkoitus olla valmis lokakuun loppuun mennessä. Työmaalla ahertaa 2  500 työntekijää, joukossa satoja kiinalaisia. Patsas päällystetään pronssilla.

Patsasta on pidetty pääministeri Narendra Modin henkilökohtaisena projektina. Hän toivoo Patelin patsaasta New Yorkin Vapaudenpatsaan kaltaista turistivetonaulaa, vaikka se sijaitsee 250 kilometrin päässä lähimmästä suurkaupungista Ahmedabadista. Patsaan sisään rakennetaan näköalatasanne 153 metrin korkeuteen.

Valmistuessaan Patelin patsas ohittaa Kiinan Henanissa sijaitsevan 128-metrisen Buddha-patsaan maailman korkeimpana patsaana. Se ei kuitenkaan saa pitää titteliä hallussaan pitkään, sillä Intian suurimman kaupungin Mumbain edustalle on nousemassa vielä suurempi monumentti.

1600-luvulla elänyttä hindukuningasta Chhatrapati Shivajia esittävän ratsastajapatsaan on tarkoitus valmistua vuonna 2021 ja olla 212 metriä korkea. Miekkaa kädessään pitelevän Shivajin patsasta rakennetaan pienelle tekosaarelle 1,5 kilometrin päähän Mumbain rannikosta. Luonnonsuojelijat ja kalastajat ovat vastustaneet projektia, joka on vielä alkuvaiheessa.

Megaprojekteja yhdistää se, että niiden taustalla on sanottu olevan poliittisia motiiveja. Sekä Shivaji että Patel ovat tärkeitä hahmoja vallassa oleville hindunationalisteille. Pääministeri Modi on esimerkiksi sanonut toivovansa, että Patel olisi ollut Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehrun sijaan.

Patelin patsaan on arvioitu maksavan 29,9 miljardia rupiaa (noin 360 miljoonaa euroa) ja Shivajin patsaan 36 miljardia rupiaa (noin 440 miljoonaa euroa).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Saksan hallitukselta massiivinen ilmastopaketti – sadattuhannet ympäri maailman vaatineet loppua fossiilisten polttoaineiden aikakaudelle

New Yorkin pormestari ei enää pyri demokraattien presidenttiehdokkaaksi

Media: Putinia karkottamaan lähtenyt siperialaisshamaani on lähetetty psykiatriseen tarkkailuun

Intian ulkoministeri puolusti Suomessa kiistellyn Kashmirin aseman muuttamista

Jo toinen maa katkaisi viikon sisään välit Taiwanin kanssa – ystävyys Kiribatin kanssa on ohi

He eivät voi pysäyttää meitä kaikkia, vai voivatko? – Alien-intoilijat suunnittelevat ryntäävänsä Area 51:lle totuuden perässä tänään

Maailmanlaajuinen ilmastolakkoaalto alkoi Tyyneltä valtamereltä

Kielto avioliiton ulkopuoliselle seksille, avoliitoille ja ehkäisystä kertomiselle – Indonesian rikoslakiuudistus kauhistuttaa kansalaisjärjestöjä

Saudi-Arabia iski Jemeniin ensimmäistä kertaa öljyntuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen jälkeen – kapinallisten mielestä vaarantaa aselevon Hodeidan alueella

Joka viides maailman lapsista syntyi konfliktin keskelle viime vuonna – Unicef: Jatkuva turvattomuus estää lapsen aivojen kehittymistä normaalisti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.