Irakin hallitus hyväksyi amerikkalaisjoukkojen lähdön

Irakin hallitus on hyväksynyt sopimuksen, jonka mukaan amerikkalaisjoukot lähtevät maasta vuonna 2011. Irakissa on noin 150 000 amerikkalaista.

Hallitus käsitteli sopimusta edellisen kerran viime kuussa, mutta ei päässyt yhteisymmärrykseen. Yhdysvallat on sen jälkeen uusinut sopimustekstiä.

Sopimus menee seuraavaksi Irakin parlamentin käsiteltäväksi. Jos sopimus tulee voimaan, Yhdysvaltain sotilaat ovat Irakissa ensimmäistä kertaa hallituksen valtuutuksella.

Monet irakilaiset suhtautuvat vielä epäluuloisesti sopimukseen. Muun muassa poliisi Mohammad al-Asadi epäilee, etteivät Irakin turvallisuusjoukot selviä vielä ilman apua.

– Teemme amerikkalaisten kanssa yhteistyötä. Pommeja on edelleen paljon, ja autoja räjähtelee. Miten pystymme torjumaan terrorismia yksin, al-Asadi ihmettelee Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.

Yhdysvaltain väistyvä presidentti George W. Bush vastusti tarkkaa aikataulua, mutta antoi lopulta periksi. Barack Obaman tavoite on ollut kotiuttaa taistelujoukot vuoden 2010 puoliväliin mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.