Irakin parlamentti hyväksyi hallituksen eronpyynnön – mielenosoitukset kypsyttivät pääministerin lopulta

Irakin parlamentti hyväksyi pääministeri Adel Abdel Mahdin hallituksen eronpyynnön sunnuntaina. Parlamentti hyväksyi eronpyynnön vain minuutteja istuntonsa alkamisen jälkeen. Maan perustuslain mukaan pääministeri ja hallitus muodostavat nyt toimitusministeristön.

Pääministeri ilmoitti perjantaina eroavansa, kun lokakuussa alkaneet hallinnon vastaiset mielenosoitukset eivät osoittaneet laantumisen merkkejä. Mielenosoittajat syyttävät koko maata hallitsevaa eliittiä korruptiosta, epäpätevyydestä ja ulkomaille kumartelusta. Syyttävä sormi on osoittanut kohti naapurimaa Irania, jonka nähdään käyttävän suurta valtaa Irakissa. Mielenosoittajat muun muassa polttivat keskiviikkona Iranin konsulaatin Najafin kaupungissa. Najaf on yksi shiiamuslimien pyhimmistä paikoista.

Pääministerin eroilmoitusta edelsi Irakin shiiojen uskonnollisen johtajan Ali al-Sistanin lausunto, jossa hän tuomitsi voimankäytön mielenosoittajia vastaan ja kehotti uuden hallituksen muodostamiseen.

Mielenosoituksissa on kuollut yli 400 ihmistä. Maassa on järjestetty surumarsseja mielenosoituksissa kuolleiden muistolle.

Ensimmäiset tuomiot poliisin voimankäytöstä

Sunnuntaina Irakin tiedotusvälineet kertoivat, että yksi irakilaispoliisi on tuomittu kuolemaan mielenosoittajien tappamisesta. Kyseessä on ensimmäinen väkivaltaisiksi yltyneisiin mielenosoituksiin liittyvä kuolemantuomio.

Lisäksi tuomioistuin määräsi toisen poliisin seitsemän vuoden vankeuteen. Tuomiot tulivat poliisien osallisuudesta seitsemän mielenosoittajan kuolemaan marraskuun 2. päivänä.

Yksi mielenosoittajien vaatimuksista on ollut saada väkivaltaa käyttäneet viranomaiset vastuuseen.

Sunnuntaina mielenosoittajat marssivat Mosulissa osoittaakseen solidaarisuutta muiden kaupunkien protesteille. Aiemmin sunnivaltaiset alueet ovat pidättäytyneet protestoinnista, koska asukkaat ovat pelänneet, että keskushallinnon vastustaminen leimaisi heidät terroristeiksi ja Irakin entisen hallitsijan Saddam Husseinin tukijoiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Syyttäjä epäilee Jersey Cityn ampumavälikohtauksen motiivia antisemitistiseksi

Britannia jännittää konservatiivien enemmistöä historiallisissa brexit-vaaleissa

Asiantuntija: Israelissa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin – "Takana ovat sekä järjestelmän rakenteelliset ongelmat että Netanjahun asema"

Venäjän ainoalla lentotukialuksella syttyi tulipalo – Amiraali Kuznetsov on ollut jo pitkään korjattavana Murmanskissa

Venäjä karkottaa kaksi saksalaisdiplomaattia vastavetona Saksan tekemille karkotuksille, Berliini varoitti mahdollisista lisätoimista

Zelenskyin tähdittämästä komediasarjasta leikattiin Putinia koskeva vitsi pois Venäjällä

Kolumni: Totuus ei paljon paina Britannian vaaleissa – Johnson voi olla pahin valehtelija muttei suinkaan ainoa

Merestä löydetyt osat kuuluvat kadonneeseen chileläiskoneeseen

Harvey Weinstein päässyt 25 miljoonan dollarin sopuun häntä seksuaalirikoksista syyttävien kanssa – sopimus vapauttaisi Hollywood-mogulin lähes kaikista syytöksistä

Äänestys alkoi Britanniassa – "Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.