Irakissa mielenosoitukset jatkuivat pääministerin eroilmoituksesta huolimatta

Irakin hallitusta ja vallanpitäjien korruptiota vastustavat mielenosoitukset jatkuivat pääkaupungissa Bagdadissa ja maan eteläosissa lauantaina. Pääministeri Adel Abdel Mahdi ilmoitti perjantaina eroavansa, mutta se ei rauhoittanut mielenosoittajia, jotka vaativat hallituksen vaihtamista ja maan poliittisen järjestelmän uudistamista.

–  Tämä liike jatkaa kulkuaan. Abdel Mahdin eroaminen on vain ensimmäinen askel, ja nyt kaikki muutkin korruptoituneet henkilöt pitää erottaa ja tuomita, eräs mielenosoittaja sanoi uutistoimisto AFP:lle Diwaniyahin kaupungissa.

Mahdi ilmoitti perjantaina jättävänsä parlamentille virallisen erokirjeensä. Parlamentti kokoontuu sunnuntaina.

Pääministerin eroilmoitusta edelsi shiioja edustavan suurajatollahin Ali al-Sistanin lausunto, jossa hän tuomitsi voimankäytön mielenosoittajia kohtaan ja kehotti uuden hallituksen muodostamiseen.

Ali al-Sistani oli jo pitkään vaatinut malttia mielenosoittajien kohtelussa ja kehottanut poliittisia puolueita suhtautumaan vakavasti uudistuksiin.

Myös Adel Abdel Mahdin hallitusta aiemmin tukenut vaikutusvaltainen puolisotilaallinen Hashed al-Shaabi -ryhmä näyttää muuttaneen kantaansa. Sen parlamentissa edustettuna oleva ryhmittymä Fatah on kehottanut tarpeellisiin muutoksiin Irakin edun tähden.

Levottomuudet poikkeuksellisen laajoja

Lokakuun alussa alkaneet mielenosoitukset ovat suurimmat, joita Irakissa on nähty vuosikymmeniin. Ne ovat myös olleet poikkeuksellisen verisiä: yli 420 ihmistä on kuollut ja 15  000 loukkaantunut AFP:n laskujen mukaan.

Irakin ylin tuomarineuvosto kertoi lauantaina perustaneensa komitean tutkimaan viimeaikaisia tapahtumia ja rankaisemaan niitä, jotka ovat hyökänneet mielenosoittajia vastaan.

Yksi mielenosoittajien vaatimuksista on ollut saada vastuuseen ne, jotka ovat käyttäneet väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.

Monissa kaupungeissa, joissa muuten on ollut rauhallista, on järjestetty surumarsseja niiden muistoksi, jotka ovat saaneet viime päivinä surmansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.