Iran: Pysymme ydinsopimuksessa, vaikka Yhdysvallat vetäytyisi

Britannia ja muut osapuolet ovat pyytäneet Trumpin Yhdysvaltoja pysymään sopimuksessa.

Iranin presidentti Hassan Rouhani kertoi maanantaina maansa pysyvän ydinsopimuksessa siinäkin tapauksessa, että Yhdysvallat vetäytyy siitä ja palauttaa Iranin vastaiset pakotteet. Rouhani asetti tälle ehdoksi sen, että kaikki muut sopimuksen osapuolet pysyvät mukana.

– Joko me saamme haluamamme muilta kuin amerikkalaisilta tai kuljemme omaa polkuamme, Rouhani kommentoi tarkentamatta sitä, mitä tämä tarkoittaisi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin arvellaan julkistavan lauantaina, aikooko maa pysytellä Iranin kanssa vuonna 2015 solmitussa ydinsopimuksessa.

Sopimuksessa Iranin vastaiset talouspakotteet poistettiin vastineena siitä, että Iran suostui ydinaseohjelmansa alasajoon. Sopimuksen muut osapuolet, joita ovat Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä, ovat pyytäneet Trumpin hallintoa pysymään sopimuksessa.

"Yhdysvallat tulee katumaan"

Iranin presidentti sanoi sunnuntaina, että Yhdysvallat tulisi katumaan sopimuksesta vetäytymistä, mutta ei ole tarkentanut sitä, mihin toimenpiteisiin Iran ryhtyisi.

Britannia on lähettänyt ulkoministeri Boris Johnsonin Yhdysvaltoihin viime tingan yrityksenä pelastaa Iranin ydinsopimus. Johnson on yrittänyt vakuuttaa Trumpin hallintoa sopimuksen tarpeellisuudesta muun muassa esiintymällä Fox Newsin aamulähetyksessä Fox & Friends, jota presidentti Trumpin tiedetään seuraavan.

Presidentti Trump on vaatinut Euroopan valtioita korjaamaan "hirveät virheet" Iranin kanssa tehdyssä sopimuksessa. Televisiossa esiintynyt Johnson sanoi Trumpin olevan oikeassa siitä, että sopimuksessa on ongelmansa, mutta että parempaa vaihtoehtoa ei ole.

– Presidentillä on pointtinsa. Hän haastoi maailman. Me kuitenkin uskomme, että voimme olla kovempia Irania kohtaan ja korjata ongelmakohdat heittämättä lasta pois pesuveden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Turistisaarella roihuaa maastopalo Kreikassa, kaksi kylää ja hotelli tyhjennetty

Mediamoguli ja oikeustieteen professori kertoivat päässeensä toiselle kierrokselle Tunisian presidentinvaaleissa

Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – ennakkosuosikkina pidetty "Tunisian Silvio Berlusconi" pidätettiin ennen vaaleja

Kyynelkaasu ja Molotovin cocktailit sinkoilevat taas Hongkongissa – mielenosoittajat vaativat apua Britannialta

Taleban perui Punaisen Ristin porttikiellon – kieltoa oli perusteltu järjestön "epäilyttävällä toiminnalla"

Varastettu kultainen vessanpönttö on edelleen kateissa – pönttörosvot aiheuttivat mittavan vesivahingon

Saudi-Arabian iskujen odotetaan tuntuvan myös suomalaisen bensanostajan kukkarossa – iskujen seuraukset riippuvat pitkälti siitä, ketä niistä lopulta syytetään

Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – yksi ennakkosuosikeista pidätettiin rahanpesuepäilyjen takia

Hurrikaaniksi vahvistuva Humberto näyttää ohittavan Bahaman ja Floridan

Pääministeri Johnson vertasi Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin – "mitä vihaisempi hän on, sitä vahvempi hänestä tulee"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.