Iran: Pysymme ydinsopimuksessa, vaikka Yhdysvallat vetäytyisi

Britannia ja muut osapuolet ovat pyytäneet Trumpin Yhdysvaltoja pysymään sopimuksessa.

Iranin presidentti Hassan Rouhani kertoi maanantaina maansa pysyvän ydinsopimuksessa siinäkin tapauksessa, että Yhdysvallat vetäytyy siitä ja palauttaa Iranin vastaiset pakotteet. Rouhani asetti tälle ehdoksi sen, että kaikki muut sopimuksen osapuolet pysyvät mukana.

– Joko me saamme haluamamme muilta kuin amerikkalaisilta tai kuljemme omaa polkuamme, Rouhani kommentoi tarkentamatta sitä, mitä tämä tarkoittaisi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin arvellaan julkistavan lauantaina, aikooko maa pysytellä Iranin kanssa vuonna 2015 solmitussa ydinsopimuksessa.

Sopimuksessa Iranin vastaiset talouspakotteet poistettiin vastineena siitä, että Iran suostui ydinaseohjelmansa alasajoon. Sopimuksen muut osapuolet, joita ovat Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä, ovat pyytäneet Trumpin hallintoa pysymään sopimuksessa.

"Yhdysvallat tulee katumaan"

Iranin presidentti sanoi sunnuntaina, että Yhdysvallat tulisi katumaan sopimuksesta vetäytymistä, mutta ei ole tarkentanut sitä, mihin toimenpiteisiin Iran ryhtyisi.

Britannia on lähettänyt ulkoministeri Boris Johnsonin Yhdysvaltoihin viime tingan yrityksenä pelastaa Iranin ydinsopimus. Johnson on yrittänyt vakuuttaa Trumpin hallintoa sopimuksen tarpeellisuudesta muun muassa esiintymällä Fox Newsin aamulähetyksessä Fox & Friends, jota presidentti Trumpin tiedetään seuraavan.

Presidentti Trump on vaatinut Euroopan valtioita korjaamaan "hirveät virheet" Iranin kanssa tehdyssä sopimuksessa. Televisiossa esiintynyt Johnson sanoi Trumpin olevan oikeassa siitä, että sopimuksessa on ongelmansa, mutta että parempaa vaihtoehtoa ei ole.

– Presidentillä on pointtinsa. Hän haastoi maailman. Me kuitenkin uskomme, että voimme olla kovempia Irania kohtaan ja korjata ongelmakohdat heittämättä lasta pois pesuveden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta

Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Yhdysvalloissa 5,4 miljoonaa ihmistä menetti sairausvakuutuksen koronapandemian seurauksena, käy ilmi tuoreesta arviosta

Ulkoministeri Haavisto toivoo Puolan presidentin huomioivan myös vähemmistöön jääneiden kannat

EU-maa Puola on matkalla kohti yhä autoritaarisempaa ja jakautuneempaa valtiota, uskoo asiantuntija – "Tämänkaltaista järjestelmää ei enää äänestetä kumoon"

Nelson Mandelan diplomaattitytär Zindziswa Mandela kuoli – "Hän palveli Etelä-Afrikkaa hyvin"

Puolan vaaleja leimasivat vaalitarkkailijoiden mukaan vihamielisyys ja median puolueellisuus

WHO: Pandemiasta ei palata lähitulevaisuudessa "vanhaan normaaliin" – "Tästä pandemiasta ei ole oikotietä ulos"

Lähes 10 miljoonaa lasta ei välttämättä palaa kouluun koronarajoitusten jälkeen, arvioi järjestö

Ovensuukysely: Duda kasvattaa niukkaa johtoaan Puolan presidentinvaaleissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.