Iran ilmoitti ryhtyvänsä rikastamaan uraania yli ydinsopimuksessa sovitun puhtaustason

Iran ilmoitti ryhtyvänsä rikastamaan uraania yli vuoden 2015 ydinsopimuksessa sovitun puhtaustason. Iranilaisviranomaisten mukaan uraanin rikastaminen yli 3,67 prosentin aloitetaan muutaman tunnin kuluessa. Asiasta kerrottiin televisioidussa tiedotustilaisuudessa hieman ennen aamukymmentä Suomen aikaa.

Maan ydinenergiaviraston edustaja Behrouz Kamalvandi kertoi, että Iranin presidentin Hasan Ruhanin määräys toimeenpantaisiin, kun viimeisetkin tekniset yksityiskohdat olisi saatu hoidettua.

Iran vihjasi jo perjantaina, että maa voisi rikastaa uraania viiden prosentin puhtaustasolle. Ydinaseeseen Iranilla on kuitenkin vielä pitkä matka, sillä siihen vaadittaisiin noin 90-prosenttista uraania.

Iranin varaulkoministeri Abbas Araqchi puolestaan sanoi, että Iran haluaa pelastaa sopimuksen, mutta sanoi Euroopan maiden epäonnistuneen omissa sitoumuksissaan, kertoo BBC.

 

Iran varoitti jo toukokuussa

 

Iran rikkoi ydinsopimusta jo aiemmin ylittämällä sopimuksessa asetetun rikastetun uraanin tuotannon rajan. Sopimuksessa Iran oli sitoutunut siihen, ettei se varastoisi kerralla yli 300:aa kiloa rikastettua uraania. Rikastettua uraania voidaan käyttää polttoaineen valmistamiseen ydinreaktoreihin, mutta myös ydinaseiden valmistamiseen.

Ylitys ei tullut yllätyksenä, sillä Iran ilmoitti jo toukokuussa, että se lakkaa toistaiseksi noudattamasta osaa sopimukseen liittyvistä sitoumuksistaan. Tuolloin oli kulunut vuosi siitä, kun Yhdysvallat irtautui ydinsopimuksesta.

Ydinsopimuksen tarkoituksena on sitouttaa Iran rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden keventämiselle. Sopimuksesta irtautumisen jälkeen Yhdysvallat on palauttanut Iranin vastaisia pakotteita.

Iran on ilmoittanut rikkovansa ydinsopimusta, koska sopimuksen muut osapuolet eivät ole onnistuneet auttamaan maata kiertämään Yhdysvaltojen asettamia pakotteita. EU kertoi reilu viikko sitten, että pakotteiden kiertämiseen suunniteltu INSTEX-mekanismi oli vihdoin toiminnassa ja ensimmäiset kaupat tekeillä, mutta Iran ei ole ollut tyytyväinen mekanismiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.