Iran ja Saudi-Arabia taistelevat Lähi-idän valta-asemista

Köyhän Jemenin sodalle ei näy loppua, hauraassa Libanonissa ei näytä olevan välitöntä sodan uhkaa.

Konflikteille ja poliittiselle epävarmuudelle ei näy loppua Lähi-idässä. Alueen jännitteisiin vaikuttavat osaltaan islamin kahden pääsuuntauksen, shiiojen ja sunnien väliset ristiriidat. Poliittista epävakautta ja konflikteja Lähi-itään tuovat lukuisat hauraat valtiot, joissa on vuosien varrella taisteltu vallasta. Viime vuosina otsikoissa ovat olleet erityisesti Syyrian sisällissota, Irakin taistelut ja poliittinen epävakaus sekä Israelin ja Palestiinan kytevä konflikti.

Mahtipelurit Iran ja Saudi-Arabia vastakkain

– Lähi-idän keskeiset suurvallat Iran ja Saudi-Arabia ovat vihollisia keskenään ja käyvät taistelua alueen valta-asemista. Maiden katsotaan rakentaneen valtapiirejään epäsuorasti tai suorasti eri arabimaissa, esimerkiksi poliittisia päättäjiä tai liikkeitä tukemalla.

– Pääosin shiialainen Iran tukee muun muassa Irakin shiiajohtoista hallitusta ja shiialaista Hizbollah-liikettä Libanonissa. Iran on Israelin, Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen vihollinen. Ydinsopimuksen myötä Iranin talouspakotteita on purettu ja maan talous on vahvistunut.

– Pääosin sunnalainen Saudi-Arabia on Yhdysvaltain liittolainen. Saudi-Arabia on perinteisesti ollut vastakkain Israelin kanssa, mutta mailla on myös yhteisiä intressejä, kuten Iranin vastustaminen. Saudi-Arabiassa on tehty tässä kuussa suuri joukko prinssien, liike-elämän johtohahmojen ja ministerien pidätyksiä, minkä on katsottu viittaavan hallinnon sisäiseen puhdistukseen.

Libanonissa ei merkkejä välittömästä sodan uhasta

– Libanonin väestö koostuu pääosin shiiamuslimeista (27 prosenttia) ja sunnimuslimeista (27 prosenttia) sekä kristityistä (noin 40 prosenttia). Keskeiset poliittiset tehtävät on jaettu uskonnollisten ryhmien välillä.

– Libanonin heikko hallituskoalitio on ongelmissa. Koalitioon kuuluu myös Iranin tukema shiialainen Hizbollah-liike.

– Sunnalaistaustainen pääministeri Saad al-Hariri kertoi kuun alkupuolella videoyhteydellä Saudi-Arabiasta, että hän eroaa ja pelkää henkensä puolesta. Irania ja Hizbollah-liikettä al-Hariri syytti siitä, että ne pyrkisivät saamaan otteen entistä suuremmasta osasta arabimaailmaa. Hizbollah taas syyttää Saudi-Arabiaa al-Haririn vankina pitämisestä.

– Libanon on sotinut useasti Israelia vastaan. Riski konfliktille on nytkin olemassa, mutta merkkejä välittömästä sodan uhasta ei ole.

– Huolta on silti siitä, voisiko Libanonista tulla ainakin välillisesti Saudi-Arabian ja Iranin välinen taistelukenttä. Asiantuntijat ovat muun muassa pohtineet, voisivatko Israelin mahdolliset voimatoimet Libanonia vastaan heikentää Hizbollahia ja siten edistää Saudi-Arabian päämääriä.

Jemenin sota kiristää Saudi-Arabian ja Iranin välejä

– Sunnienemmistöisessä köyhässä Jemenissä on käyty sisällissotaa vuodesta 2015. Sodalle ei näy loppua.

– Jemenissä sotivat muun muassa sunnijohtoinen hallitus ja sen tueksi tullut Saudi-Arabian johtama liittouma shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Saudi-Arabia on väittänyt, että Iran tukisi huthikapinallisia, mutta Iran on kiistänyt väitteet. Ainakin uutistoimisto Reuters on lähteisiinsä viitaten kertonut, että Iran olisi auttanut asetoimituksissa Jemeniin.

– YK varoittaa, että Jemeniä uhkaa valtava, miljoonien ihmisten elämään vaikuttava nälänhätä, mikäli Saudi-Arabian johtama liittouma ei päästä avustustoimituksia maahan.

Juttua varten on haastateltu professori Hannu Juusolaa Helsingin yliopistosta. Lisäksi lähteinä muun muassa AFP ja New York Times sekä Yhdysvaltain CIA:n The World Factbook.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.