Iran otti haltuunsa Britannian lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin – Vallankumouskaarti on CNN:n mukaan pidättänyt myös liberialaisen säiliöaluksen

Iranin vallankumouskaarti kertoi perjantaina ottaneensa haltuun Britannian lipun alla purjehtivan tankkerin Hormuzinsalmessa.

Kyseessä on ruotsalaisen Stena Bulk -varustamon Stena Impero -alus. Stena Bulk vahvisti verkkosivuillaan, että yhtiö ei ole saanut yhteyttä alukseen sen jälkeen, kun sitä oli lähestynyt joukko tuntemattomia pieniä aluksia ja helikopteri. Varustamo kertoo, että se menetti yhteyden alukseen perjantaina klo 18 Suomen aikaa.

Kaartilaiset kertoivat pidättäneensä tankkerin, koska se "rikkoi kansainvälisiä merenkulun sääntöjä".

The Guardian kertoi aiemmin, että brittiviranomaiset selvittivät kuumeisesti syytä, miksi brittitankkeri muutti kurssia pohjoiseen kohti Iranin aluevesiä.

Stena Bulk -varustamon mukaan laivalla on 23 miehistön jäsentä. Varustamon tietojen mukaan kukaan ei ole loukkaantunut.

–  Miehistön turvallisuus ja hyvinvointi ovat ensisijaisia sekä laivan omistajalle että hallinnoijalle, varustamo sanoi tiedotteessa.

Laiva oli brittimedian mukaan matkalla Saudi-Arabiaan Persianlahdella. Vallankumouskaartin virallinen tiedotuskanava kertoi illalla, että säiliöalus on ohjattu rantaan, jossa Iranin viranomaiset tutkivat sitä.

Stena Impero -aluksen kantavuus on noin 50  000 tonnia.

Stena Bulk on vuonna 1982 perustettu ruotsalainen varustamo, joka operoi noin sataa säiliöalusta. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Göteborgissa.

Yhdysvallat ja Britannia kritisoivat

Yhdysvallat syyttää Irania "väkivaltaisuuksien kiihtymisestä". Presidentti Donald Trump sanoi Valkoisessa talossa toimittajille myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa, että Yhdysvallat keskustelee ja työskentelee Britannian kanssa.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi olevansa erittäin huolestunut tankkerien kiinniotosta ja totesi, että Iranin toimintaa ei voi hyväksyä. Huntin mukaan hätäkokouksia on sovittu, jotta laivojen vapauttaminen saadaan nopeasti varmistetuksi.

CNN:n mukaan Yhdysvallat on ryhtynyt toimiin Persianlahdella. Yhdysvallat saattaa rahtilaivaliikennettä taistelulentokoneella alueella, jossa säiliöalukset päätyivät Iranin vallankumouskaartin hallintaan.

Iranilaiset pysäyttivät ehkä myös liberialaisen aluksen

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Iran on saattanut ottaa haltuunsa toisenkin tankkerin, kertoo CNN. Median mukaan alus olisi Liberian lipun alla matkaava MV Mesdar.

Viranomaisten mukaan toisen tankkerin mahdollinen kaappaus kävi ilmi tiedusteluraporteista.

Se, missä järjestyksessä tankkerit on pysäytetty, on vielä epäselvää, CNN kirjoittaa.

Yksi tankkeri napattiin jo torstaina

Torstaina Iranin vallankumouskaarti ilmoitti ottaneensa haltuunsa "ulkomaalaisen tankkerin". MT Riah -nimisen aluksen kotisatama sijaitsee Arabiemiraateissa ja se purjehtii Panaman lipun alla. Iranin televisio kertoi, että Iran epäilee tankkeria öljyn salakuljetuksesta Persianlahdella. Alus otettiin haltuun viime sunnuntaina.

Tieto Stena Imperon haltuunotosta tuli vain pari tuntia sen jälkeen kun Gibraltarin tuomioistuin oli ilmoittanut jatkavansa heinäkuun alussa pysäytetyn Grace One -tankkerin kiinniottoaikaa 30 päivällä.

Iranilaistankkeri pysäytettiin heinäkuun alussa. Iran on tuominnut pysäyttämisen ja pitää sitä laittomana.

Yhdysvallat puolestaan ilmoitti aiemmin pudottaneensa torstaina iranilaisen dronen eli miehittämättömän ilma-aluksen Hormuzinsalmessa. Iran on kiistänyt tiedon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.