Iran tuomitsee arviot mellakoiden kuolonuhrien määristä valheellisiksi

Iranin mukaan luvut polttoainemellakoiden kuolonuhreista ovat "täysiä valheita". Iranin oikeuslaitoksen tiedottajan mukaan luvut ovat "vihamielisten ryhmien" tuottamia ja tilastoissa on vakavia puutoksia.

Tiedottajan mukaan lukujen lisäksi valheellisia ovat myös julkaistut uhrien nimet. Kuolleiksi mainittujen ihmisten joukossa on hänen mukaansa luonnollisesti kuolleita tai elossa olevia. Lausunto annettiin valtion televisiossa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi maanantaina, että Iranin mellakat ovat vaatineet yli 200 kuolonuhria. Järjestö huomautti myös, että todellinen luku on todennäköisesti suurempi.

Valtio myöntää turvallisuusjoukkojen tappaneen mellakoitsijoita

Mellakat saivat alkunsa marraskuun puolivälissä, kun polttoaineiden hintojen ilmoitettiin nousevan jopa 200 prosenttia. Amnestyn mukaan verenvuodatus oli pahinta Shahriarin kaupungissa Teheranin maakunnassa, jossa kuoli kymmeniä. Järjestön edustajan Philip Lutherin mukaan uudet luvut ovat osoitus siitä, että Iranin turvallisuusjoukot "ovat joutuneet kauhistuttavan tappovimman valtaan".

Sanomalehti Guardian kertoo, että Iranin valtion televisio on tunnustanut turvallisuusjoukkojen tappaneen mellakoitsijoita useissa kaupungeissa. Lehden mukaan kyseessä on laajin tunnustus, jonka maan viranomaiset ovat toistaiseksi antaneet valtion käyttämästä väkivallasta protestien yhteydessä.

Valtion television mukaan tapetut mielenosoittajat olisivat joko hyökänneet aseiden tai veitsien kanssa armeijan tukikohtiin, tai he olisivat ottaneet panttivankeja. Myös sivullisia, turvallisuusjoukkojen jäseniä ja rauhanomaisia mielenosoittajia olisi kuollut, mutta näiden kuolemien osalta televisiossa ei eritelty syypäitä.

Trump puolusti protesteissa kuolleita

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on arvostellut Iranin tapaa vastata mielenosoituksiin.

– Iran tappaa ehkä tuhansia ja tuhansia ihmisiä juuri nyt, Trump totesi toimittajille Lontoossa ennen Nato-kokousta.

–  Se on kamala asia.

Trump kehotti tiedotusvälineitä raportoimaan väkivaltaisuuksista. Hän ei halunnut vastata kysymykseen siitä, mitä Yhdysvallat voisi asialle tehdä, mutta toivoi maailman seuraavan tilanteen kehitystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Britannia jännittää konservatiivien enemmistöä historiallisissa brexit-vaaleissa

Asiantuntija: Israelissa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin – "Takana ovat sekä järjestelmän rakenteelliset ongelmat että Netanjahun asema"

Venäjän ainoalla lentotukialuksella syttyi tulipalo – Amiraali Kuznetsov on ollut jo pitkään korjattavana Murmanskissa

Venäjä karkottaa kaksi saksalaisdiplomaattia vastavetona Saksan tekemille karkotuksille, Berliini varoitti mahdollisista lisätoimista

Zelenskyin tähdittämästä komediasarjasta leikattiin Putinia koskeva vitsi pois Venäjällä

Kolumni: Totuus ei paljon paina Britannian vaaleissa – Johnson voi olla pahin valehtelija muttei suinkaan ainoa

Merestä löydetyt osat kuuluvat kadonneeseen chileläiskoneeseen

Harvey Weinstein päässyt 25 miljoonan dollarin sopuun häntä seksuaalirikoksista syyttävien kanssa – sopimus vapauttaisi Hollywood-mogulin lähes kaikista syytöksistä

Äänestys alkoi Britanniassa – "Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna"

Määräaika paukkui – Israeliin kolmannet vaalit vuoden sisään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.