Iran tyrmää Yhdysvaltojen syytökset Omaninlahden hyökkäyksestä

Iranin puolustusministeri kiistää kaikki Yhdysvaltojen esittämät syytökset Iranin osallisuudesta Omaninlahden tankkerihyökkäyksiin. Maan virallinen uutistoimisto IRNA kertoo ministeri Amir Hatamin sanoneen, että Yhdysvaltojen esittämät todisteet ovat perättömiä.

Japanilaistankkeri ja norjalaisomistuksessa oleva alus joutuivat hyökkäyksen kohteeksi Iranin rannikolla lähellä Hormuzinsalmea viime viikolla. Yhdysvallat on julkaissut kuvia ja rakeisen videon, joiden se sanoo esittävän iranilaista partiovenettä poistamassa suutariksi jäänyttä magneettimiinaa toisen tankkerin kyljestä.

Hatami kertoo IRNAlle, että Iranin sotajoukot ja satamahenkilöstö olivat ensimmäisinä auttamassa aluksia tapahtuman jälkeen ja pelastivat toisesta aluksesta 23 ihmistä. Hän ei tarkentanut, kumpaa alusta tarkoitti, mutta englanninkielinen iranilaiskanava on esittänyt videokuvaa norjalaisten aluksesta pelastetuista 23 miehistön jäsenestä.

Hatamin mukaan iranilaiset suuntasivat sen jälkeen toiselle tankkerille, mutta huomasivat toisen aluksen jo pelastaneen sen miehistön. Yhdysvaltain laivaston edustaja on sanonut japanilaistankkerin 21 miehistön jäsenen hylänneen aluksen huomattuaan räjähtämättömän miinan aluksensa rungossa. Heidät noukki kyytiinsä hollantilainen hinaaja.

Yhdysvaltalaiset eivät ole esittäneet selitystä sille, miksi iranilainen partiovene olisi irrottanut miinaa yhdysvaltalaissotilaiden katsellessa vieressä.

Iranin mukaan sota ei uhkaa

Aiemmin tänään Yhdysvaltain armeijan edustaja sanoi, että japanilaistankkeria vahingoittanut merimiina muistuttaa Iranin käyttämiä miinoja. Iran on viranomaisen mukaan esitellyt vastaavanlaisia miinoja muun muassa sotilasparaateissa.

Yhdysvallat on sanonut tankkerista löytyneen hyökkääjiin viittaavia tunnistetietoja, kuten käden- ja sormenjälkiä.

Iranin ulkoministeriö on tyrmännyt Yhdysvaltojen puheet jo aiemmin sekä syyttänyt Saudi-Arabiaa ja Britanniaa Yhdysvaltojen seuraamisesta. Iranin viranomaiset ovat vihjailleet, että Yhdysvallat itse on iskujen takana. Iskut osuivat samaan ajankohtaan kuin Japanin pääministerin Shinzo Aben Iranin-vierailu, jonka tarkoituksena oli liennyttää Iranin ja Yhdysvaltojen välejä sekä yleisesti Lähi-idän kireää tilannetta.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat huonontuneet huomattavasti sen jälkeen, kun Yhdysvallat jättäytyi pois kansainvälisestä ydinsopimuksesta. Iran ilmoitti toukokuussa lakkaavansa toistaiseksi noudattamasta osaa vuoden 2015 sopimukseen liittyvistä sitoumuksistaan.

Yhdysvallat on kasvattanut sotavoimiaan Lähi-idässä. IRNAlle puhuneen turvallisuusviranomaisen mukaan Iranin ja Yhdysvaltojen välistä sotaa ei kuitenkaan ole syytä pelätä, sillä syytä sodalle ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.