Iranin presidentti sivaltaa: Trump on "vain liikemies" vailla kokemusta politiikasta ja kansainvälisistä sopimuksista

Iranin presidentti arvostelee Trumpia kokemuksen puutteesta ja sanoo tämän olevan "vain liikemies".

Venäjän mukaan nykyiselle Iranin ydinohjelmaa koskevalle sopimukselle ei ole olemassa vaihtoehtoa. Myös EU:n ulkoministeri Federica Mogherini sanoo, että sopimus on toimiva ja se on syytä säilyttää.

Yhdysvalloissa vieraileva Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi eilen olevansa valmis työskentelemään Yhdysvaltojen kanssa Iran-sopimuksen uudistamiseksi. Presidentti Donald Trump on uhannut Yhdysvaltojen jättävän sopimuksen.

– Meidän näkemyksemme mukaan mitään vaihtoehtoa ei toistaiseksi ole olemassa, presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Iranin presidentti Hassan Ruhani kyseenalaisti aiemmin päivällä aikeet pyrkiä uuteen sopimukseen ydinohjelmasta. Ruhani hämmästeli, millä oikeudella ja miksi Yhdysvallat haluaa yhdessä eurooppalaisen maan johtajan kanssa päättää seitsemän maan solmimasta sopimuksesta.

Iran on toistuvasti sanonut, että se haluaa pitää kiinni nykyisestä sopimuksesta. Trump puolestaan haluaisi laajemman sopimuksen, joka suitsisi Iranin ballististen ohjusten ohjelmaa ja maan Lähi-idän aseellisille ryhmille antamaa tukea.

Ruhani arvosteli puheessaan Trumpia ja sanoi hänen olevan "vain liikemies" vailla kokemusta politiikasta, oikeudesta ja kansainvälisistä sopimuksista.

– Kuinka hän voi antaa tuomioita kansainvälisissä kysymyksissä, Ruhani ihmetteli.

Ruhanin mukaan Iran osoitti hyvää tahtoa solmimalla ydinsopimuksen vuonna 2015.

– Halusimme osoittaa maailmalle, että Iran ei pyri hankkimaan joukkotuhoaseita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.