Iranin vallankumouskaarti julisti "kansankiihotuksen" päättyneeksi

Hallinto marssitti tuhannet kannattajansa kadulle vastamielenosoitukseen.

Iranin viikon verran jatkuneet mielenosoitukset näyttivät hiipuvan ainakin toistaiseksi maan hallinnon korotettua panoksia. Se marssitti keskiviikkona tuhansia kannattajiaan kaduille osoittamaan mieltään hallinnon puolesta ja määräsi vallankumouskaartin poliisin lisäksi pitämään yllä järjestystä.

Vallankumouskaarti muodostaa Iranin rinnakkaiset turvallisuusjoukot, jotka ovat suoraan maan korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein alaisuudessa.

Hallintoa tukeviin mielenosoituksiin osallistui keskiviikkona kymmeniätuhansia ihmisiä eri puolilla maata.

– Johtaja, olemme valmiita, huusivat väkijoukot televisiossa näytetyissä kuvissa.

– Tarjoamme veren suonistamme johtajallemme, huusivat toiset.

Ihmiset marssivat ainakin Ahvazin, Kermanshahin ja Gorganin kaupungeissa. He heiluttivat Iranin lippuja ja kantoivat ajatollah Ali Khamenein kuvia.

Vallankumouskaarti julisti keskiviikkona mielenosoitukset päättyneiksi. Sen mukaan "kansankiihotukseen" osallistui koko maassa enintään 15 000 ihmistä ja yksittäisissä kaupungeissa korkeintaan 1 500.

Mielenilmausten todellinen osallistujamäärä ei ole tiedossa, mutta viime torstaina alkaneisiin mielenosoituksiin on osallistunut tuhansia ihmisiä ympäri maata. Niiden yhteydessä on kuollut yli 20 ihmistä. Lisäksi satoja on pidätetty.

Vielä keskiviikon vastaisena yönä raportoitiin muutamista hallituksen vastaisista mielenosoituksista eri puolilla maata, mutta tiedot olivat epävarmoja. Tiedon saamista maasta haittaavat muun muassa Iranin asettamat matkustusrajoitukset ja estot viestipalveluiden ja mobiili-internetin käytölle.

USA harkitsee uusia pakotteita

Yhdysvaltojen presidentinhallinto ilmoitti keskiviikkona aikovansa esittää uusia pakotteita sille osalle Iranin hallintoa, joka oli vastuussa mielenosoitusten voimallisesta lopettamisesta.

Nimettömänä esiintyneen viranomaisen mukaan Yhdysvallat aikoo käyttää kaikkia käsissään olevia keinoja selvittääkseen vastuulliset ja antaa heidän tietonsa pakotteiden suunnittelijoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.