Israel kehottaa pohjois-gazalaisia poistumaan kotoaan

Israelin armeija kehottaa tiedotteessaan palestiinalaisia Gazan pohjoisosassa poistumaan kodeistaan oman turvallisuutensa vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP. Armeijan mukaan Hamasin lähettyvillä pysyminen on vaarallista.

Armeijan mukaan Gazan asukkaille aiotaan välittää yöllä viestejä ja kehottaa heitä lähtemään kodeistaan.

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Israelia ja Hamasia lopettamaan väkivaltaisuudet. Yksimielisessä lausunnossaan neuvosto vaatii kriisin purkamista ja paluuta vuoden 2012 tulitaukoon.

Gazassa on tänään kuollut eri lähteiden mukaan noin 20-30 ihmistä. Kaikkiaan ihmisiä on viiden päivän aikana kuollut noin 130.

Israel on jo aloittanut valmistelut mahdollista maahyökkäystä varten. Israelin mukaan liikekannalla on 33 000 sotilasta, ja panssarivaunuja, tykistöä ja sotilaita on alettu siirtää kohti Gazan rajaa.

Ulkoministeri Avigdor Lieberman kertoi odottavansa poliittista päätöstä asiasta kahden vuorokauden sisällä.

Helsingin yliopiston tutkijan mukaan Israelin maahyökkäys Gazaan olisi siviilien kannalta katastrofi. Dosentti Pertti Multanen huomauttaa, että tähänkin asti Israelin ja palestiinalaisten välisissä taisteluissa palestiinalaissiviilit ovat kärsineet määrällisesti eniten. Multanen pitää uhkailua psykologisena sodankäyntinä, sillä Israel tietää Gazan miehittämisen kalliiksi sekä sotilaallisesti ja poliittisesti kestämättömäksi vaihtoehdoksi.

Dosentin mukaan tilanteen pitkittyminen myös mutkistaa sitä.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan tilanne Lähi-idässä ei rauhoitu ilman rauhanneuvotteluita ja -sopimusta. Tuomiojan mukaan nyt olisi toivottavaa saada aikaan aselepo tai tulitauko, mutta se yksistään ei riitä.

- Jos paluuta rauhanprosessiin ei tapahdu, tämä tulee toistumaan. Näyttää siltä, että turhautuneisuus maailmalla ja osapuolten kesken on kasvanut.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi varoittaa Israelin ja Hamasin välisen konfliktin laajenemisen vaikutuksista siviiliväestöön. Sisin edustajan mukaan hallitus on ollut yhteydessä molempiin osapuoliin sen jälkeen, kun Sisi tapasi Lähi-idän erityislähettiläs Tony Blairin Kairossa.

Blair toimii niin sanotun Lähi-idän kvartetin, eli EU:n, Venäjän, YK:n ja Yhdysvaltojen erityislähettiläänä. Hän saapui tänään Kairoon keskustelemaan keinoista lopettaa väkivalta Gazassa.

Egypti on ollut keskeisessä roolissa aiemmissa tulitaukoneuvotteluissa Hamasin ja Israelin välillä.

Britannian ulkoministeri William Hague aikoo keskustella huomenna Yhdysvaltain, Saksan ja Ranskan ulkoministerien kanssa tulitauon aikaansaamisesta Gazaan. Keskusteluja käydään Wienissä, missä pääaiheena on Iranin ydinohjelma.

Iranin ulkoministeri kritisoi tänään radiokanava NBC:n haastattelussa Yhdysvaltoja siitä, ettei se ole hillinnyt Israelin toimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.