Itä-Ukrainasta on luontevaa lähteä Venäjälle

Muuttaminen Venäjälle on monille itäukrainalaisille luonteva vaihtoehto maan sisällä muuttamisen rinnalla. Niin siirtotyöläisiä kuin pakolaisiakin on lähtenyt pois Ukrainan hallituksen ja Venäjä-mielisten välisen sodan jalkoihin jääneiltä alueilta, esimerkiksi Donetskista, Luhanskista ja Venäjän valtaamalta Krimiltä. Itä-Ukrainalla on paljon siteitä Venäjään, ja sieltä on ollut normaalia käydä töissä ja sukulaisten luona Venäjän puolella.

Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan politiikan tutkija Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista uskoo, että muutto- ja pakolaisliikkeessä ei ole kyse Venäjän politiikasta, vaikka se saakin imagohyötyä pakolaisten vastaanottamisesta.

– Rajan ylittäminen Venäjälle on itäukrainalaiselle helppoa. Se, että he pakenevat sotaa juuri Venäjälle, ei ole Venäjän valinta, Moshes sanoo.

Venäjän on luontevaa ottaa pakolaiset vastaan, ja pakolaisten tuloa olisi vaikea estää. Ensinnäkin maa tarvitsee halpaa, koulutettua työvoimaa, ja toisekseen pakolaisten auttamatta jättäminen näyttäisi sisäpoliittisesti pahalta.

Taloustietoa eri maista tarjoavan amerikkalaisen Trading Economicsin mukaan Venäjän työttömyysaste on viiden prosentin luokkaa. Maassa kaivataan osaavia työntekijöitä.

– Vaikka ihmismääristä on vaikea saada tietoa, on selvää, että suurin osa Ukrainasta Venäjälle menevistä ei asu pakolaisleireillä vaan on esimerkiksi töissä, Moshes kertoo.

Hänen mukaansa joillakin Ukrainan rajan tuntumassa olevilla alueilla ukrainalaisia voi olla liikaa ja työvoiman tarjonta ylittää kysynnän. Hän ei kuitenkaan usko, että pakolaiset vaikuttaisivat Venäjän sisäpolitiikkaan.

– Venäläisten sympatiat ovat Ukrainasta Venäjälle muuttavien puolella, eivätkä poliitikot ole suuremmin ottaneet asiaan kantaa, Moshes toteaa.

Koko kriisin mittakaavassa pakolaisilla ei juuri ole taloudellista merkitystä Venäjälle. Tärkeämpää on se, miten markkinat suhtautuvat lännen talouspakotteisiin.

Koko Ukrainan kriisiä on leimannut vahva molemminpuolinen propaganda ja informaatiosota. Venäjälle pakenevat ukrainalaiset pakolaiset ovatkin olleet aihe, johon venäläisviestimet ovat tarttuneet hanakasti. Maan media pitää esillä erityisesti Venäjän pakolaisleireillä tarjoamaa humanitaarista apua ”Ukrainan hallituksen hyökkäystä” pakeneville ukrainalaisille.

– Kyseessä on tilanne, joka saa Ukrainan hallituksen näyttämään pahalta, kun sen omat kansalaiset pakenevat vieraaseen maahan. Informaatiosodankäynnin aikana kaikkeen tällaiseen toki tartutaan, Mos­hes sanoo.

Tiedot pakolaisten määrästä vaihtelevat sen mukaan, kuka laskee kenetkin pakolaiseksi. Käsitteet pakolainen ja siirtotyöläinen menevät sekaisin useilla tahoilla, eikä kenelläkään tunnu olevan asiasta varmaa tietoa.

YK:n, venäläisviestimien ja Venäjän eri viranomaisten luvut poikkeavat hyvin paljon toisistaan. Vaihteluväli on kymmenistä tuhansista jopa puoleen miljoonaan lasku- ja arviointitavasta riippuen. Leireillä asuvia pakolaisia sijoitetaan kymmeniin eri paikkoihin Venäjällä, muun muassa Suomen lähialueille Murmanskiin ja Karjalan tasavaltaan.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Moskovan toimiston puhemies Galina Negrustueva ei halua ottaa lukuihin kantaa, vaan hän kertoo, että lukuja saa venäläisiltä viranomaisilta.

– Olemme tässä vaihtelevan viranomaistiedon varassa, joten en uskalla sanoa tarkkoja määriä.

Negrustueva sanoo, että pakolaisten olot Venäjän eri sijoituspaikoissa ovat hyvät.

– Esimerkiksi teltoissa ja julkisissa rakennuksissa majoittuvien olot ovat todella hyvät tilapäiseen oleskeluun. Kaikilla on katto pään päällä, ja ruokaa, vaatteita sekä lääkkeitä on saatavilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.