"Itämeren jäähuippu ennätysmyöhässä"

Itämeren jäähuippu saavutettiin kuluneena talvena ennätysmyöhässä, vasta 29. maaliskuuta, kertoo ruotsalainen uutistoimisto TT.

Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitoksen mukaan jääpeitteen maksimaalisen pinta-alan ajankohtaa on seurattu 50 vuotta, eikä kertaakaan olla oltu näin myöhässä.

–Me emme ole koskaan nähneet tällaista 60-luvulta alkaneen mittaushistorian aikana, totesi Ulf Gulldne Örnsköldsviks Allehanda -lehdelle.

Vaikka jäiden sulaminen on myöhässä, ei Itämerellä saavutettu jääpeitteen maksimipinta-ala ole mitenkään erityinen. Ruotsalaismittauksen mukaan Itämerellä oli 29.3. noin 176 000 neliökilometrin suuruinen jääkansi, mikä vastaa melko tarkasti pitkän aikavälin keskiarvoa.

Edellinen ennätys oli vuodelta 2008, jolloin Itämeren jääkansi saavutti maksimisuuruutensa 25.3. Tuolloin kuitenkin jäätä oli huippuvaiheessakin todella vähän, vain noin 49 000 neliökilometriä.

Suomen Ilmatieteen laitoksella ei kuitata ruotsalaisten ennätyspuheita. Jääasiantuntija Jouni Vainion mukaan Itämeren jäähuippu saavutettiin jo 15. maaliskuuta, jolloin jäätä oli 183 000 neliökilometriä.

–Jäähuipun ajankohdassa on ollut isoja vaihteluja, meidän tilastojemme mukaan se on vaihdellut tammikuun 18. ja maaliskuun 26. päivän välillä. Huippuvaiheessa jäätä on ollut keskimäärin 177 000 neliökilometriä eli tämän vuoden lukema on ihan tavallinen, Vainio sanoo.

Vainion mukaan suomalaisten ja ruotsalaisten jääkartat perustuvat ihan samoihin satelliittikuviin, mutta erot saattavat johtua esimerkiksi siitä, käytetäänkö pelkästään aamulla otettuja kuvia vai huomioidaanko myös päivällä tapahtuva sulaminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.