Itävallan parlamentti äänestää liittokansleri Kurzin luottamuksesta

Itävallassa liittokansleri Sebastian Kurzin tulevaisuus on tänään vaakalaudalla, kun parlamentti äänestää hänen luottamuksestaan. Mitä todennäköisimmin Kurz häviää äänestyksen, sillä hänen aiempi hallituskumppaninsa vapauspuolue FPÖ sanoi tukevansa epäluottamusaloitetta, jonka takana ovat myös oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit.

Ympäristöpuolue Jetztin odotetaan niin ikään äänestävän epäluottamuslauseen puolesta.

Itse asiassa parlamentissa on kaksi luottamusäänestystä. Toisessa on kyse hallituksen, toisessa Kurzin henkilökohtaisesta luottamuksesta, kertoo BBC.

Luottamuslauseäänestykset ovat vain päivä sen jälkeen, kun Kurzin kansanpuolue ÖVP saavutti voiton eilen käydyissä EU-vaaleissa. ÖVP sai vaaleissa liki 35 prosenttia äänistä ja kaksi lisäpaikkaa Euroopan parlamenttiin. Edellisissä EU-vaaleissa ÖVP:n ääniosuus oli 27 prosenttia.

Itävalta ajautui hallituskriisiin aiemmin tässä kuussa, kun FPÖ:n johtajasta Heinz-Christian Strachesta tuli julkisuuteen video, joka paljasti tämän olleen valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

Strache joutui eroamaan niin kutsutun Ibiza-gaten vuoksi. Kurz erotti myös FPÖ:n sisäministerin Herbert Kicklin, koska Kurzin mukaan Kickl ei kykenisi valvomaan mahdollisia tutkimuksia oman puolueensa rikkomuksista. Tämän jälkeen loput FPÖ:n ministeri lähtivät hallituksesta.

FPÖ:n ministerien lähdön jälkeen Kurz nimitti heidän tilalleen hallitukseen asiantuntijoita.

Videoskandaalin keskelle päätynyt FPÖ-puolue menetti kannatustaan EU-vaaleissa ja jäi 17,2 prosenttiin. Toiseksi suurimpana säilyy sosiaalidemokraattinen puolue SPÖ 23,4 prosentin kannatuksella, mikä oli aavistuksen heikompi kuin puolueen tulos viisi vuotta sitten.

Uudet vaalit syyskuussa?

Kurzin luottamuksesta on määrä äänestää myöhemmin tänään. Jos Kurz saa epäluottamuslauseen, hänestä tulee lyhytikäisin virassa olleista liittokanslereista. Lisäksi hän on ensimmäinen liittokansleri sodanjälkeisessä Itävallassa, joka menettää asemansa luottamusäänestyksen kautta.

Jos ja kun Kurzin hallitus joutuu väistymään, presidentti Alexander Van der Bellen nimittänee maalle asiantuntijoista koostuvan hallituksen, joka toimii parlamenttivaaleihin asti.

Eräiden arvioiden mukaan parlamenttivaalit pidettäisiin syyskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.