Itävallassa järjestetään ennenaikaiset vaalit – vapauspuolueen lahjusjupakka oli liikaa

Itävallan oikeistopopulistisen vapauspuolueen ympärillä roihahtanut hallituskriisi johtaa uusiin vaaleihin. Liittokansleri Sebastian Kurz ilmoitti esittävänsä liittopresidentti Alexander Van der Bellenille, että uudet vaalit järjestetään mahdollisimman pian. Kurz totesi, että hallitusyhteistyö keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen ja vapauspuolueen välillä ei voi enää jatkua.

–  Jo riittää, sanoi Kurz, kun hän illalla astui tiedotusvälineiden eteen.

Kurz sanoi, että vapauspuolueen toiminta on haitaksi Itävallan kansainväliselle maineelle.

Vapauspuoluetta edustava varaliittokansleri Heinz-Christian Strache ilmoitti iltapäivällä eroavansa. Strache joutui lähtemään, kun tiedotusvälineet julkistivat videon, joka paljasti hänen olleen valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

Kriisi puhkesi, kun saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkistivat niille vuodettua, salaa kuvattua videomateriaalia tapaamisesta, joka järjestettiin vuonna 2017 ennen Itävallan parlamenttivaaleja. Lavastetussa tapaamisessa venäläisnainen kertoo haluavansa sijoittaa Itävaltaan ja saada itävaltalaisen tabloidilehti Kronen Zeitungin haltuunsa.

"Humalaista macho-käytöstä"

Strache ehdottaa videolla, että uudet omistajat voisivat vaihtaa henkilökuntaa ja käyttää lehteä auttaakseen hänen puolueensa vaalikampanjointia. Vastineeksi Strache esittää, että hallitukseen noustuaan hän voisi tehdä venäläisnaisen kanssa tätä hyödyttäviä julkisia sopimuksia.

Saksalaislehtien mukaan heillä ei ole vahvistettua tietoa siitä, kuka järjesti tapaamisen, joka pidettiin luksushuvilalla Ibizalla.

–  Olen jättänyt eronpyyntöni varakanslerin tehtävästä liittokansleri (Sebastian) Kurzille ja hän on hyväksynyt sen, nieleskelevä Strache sanoi televisioidussa lausunnossa.

Strache vakuutti, ettei ole tavannut venäläisnaista videoidun tapaamisen jälkeen eikä saanut tältä rahaa.

–  Se mitä sanoin, selvin päin nähtynä, oli katastrofi. Kyllä, se oli tyhmää. Kyllä, se oli vastuutonta. Kyllä, se oli virhe, hän sanoi.

Strache luonnehti toimintaansa "humalaiseksi macho-käytökseksi".

----

Korjattu aiempaa versiota klo 22.00: Strache luonnehti toimintaansa humalaiseksi macho-käytökseksi, ei Kurz.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.