Italian poliisi takavarikoi ratsiassa ilmataisteluohjuksen – liittyy äärioikeistoryhmän tutkintaan

Italian poliisi takavarikoi maanantaina ilmataisteluohjuksen ratsiassa, joka liittyy äärioikeistoryhmään kohdistuvaan tutkintaan.

Poliisin onnistui takavarikoida lukuisia aseita, joiden joukossa oli myös tämä Qatarin armeijan käyttämä ja täysin kunnossa oleva Matra-ohjus. Ohjuksesta puuttui räjähdepanos, mutta poliisin mukaan alaan erikoistunut ihminen voi saada aseen toimivaksi.

Pohjois-Italiassa tehdyssä ratsiassa takavarikoitiin lähes 250 kilon painoisen ohjuksen lisäksi myös muita varsin hienostuneita aseita. Poliisin haaviin päätyi muun muassa "viimeisimmän sukupolven" rynnäkkökivääreitä ja raketinheittimiä.

Ratsian myötä pidätettiin myös kolme ihmistä. Yksi pidätetyistä oli uusfasistisen Forza Nuova -puolueen entinen ehdokas Fabio Del Bergiolo.

Noin 3,5-metrinen ohjus on valmistettu Ranskassa. Del Bergiolon toiveena oli, että hän olisi saanut sen myytyä eteenpäin 470  000 eurolla, kertovat italialaismediat.

Terrorismin vastaisen viranomaisen mukaan mikään ei kuitenkaan tällä hetkellä viittaisi siihen, että olisi olemassa aktiivisia suunnitelmia aseiden käyttämiseksi.

Epäilty jakoi ohjuksesta kuvia Whatsappilla

Takavarikoitu Matra Super 530 F -ohjus on uudempi versio R530-ohjuksesta, jonka käyttö aloitettiin vuonna 1980. Ohjuksen kantosäde on 25 kilometriä.

–  On hyvin vaarallista muuntaa se maasta laukaistavaksi, ellei käytössä ole hyviä insinöörejä ja laitteita, kertoi ohjusasiantuntija AFP:lle.

–  Ikänsä vuoksi on hyvin epätodennäköistä, että sitä voidaan käyttää. Sen käyttötarkoitusta voidaan kuitenkin muuttaa, nimettömänä kommentoinut asiantuntija jatkoi.

Ratsiat olivat seuraus erillisestä tutkinnasta, joka kohdistui italialaisiin äärioikeistolaisiin, joiden tiedettiin liittyneen Ukrainassa hallituksen joukkoja vastaan taistelevien Venäjä-myönteisten kapinallisten avuksi.

Poliisit olivat saaneet haltuunsa viestejä, jotka johtivat siihen, että he alkoivat tutkia Del Bergioloa. Hän oli lähettänyt kuvia kaupan olevasta ohjuksesta Whatsappin kautta.

Italian poliisi asetti Del Bergiolon seurannan alaiseksi ja lopulta ratsasi hänen kotinsa. Del Bergiolon kodista löytyi uusnatsipropagandaa, Hitler-muistoesineitä ja kohtalaisen kokoinen asekätkö.

Ratsiassa pidätettiin myös 42-vuotias sveitsiläinen ja 51-vuotias italialainen, joita syytetään ohjuksen hallussapidosta ja myynnistä.

Ohjus löydettiin Rivannazzano Termen lentokentän läheisyydessä sijaitsevasta varastorakennuksesta Pavian maakunnassa Lombardiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.