Itsemurhaiskuissa ennätysmäärä uhreja viime vuonna Afganistanissa

Yhteensä maassa kuoli tai haavoittui viime vuoden aikana vajaat 10 500 siviiliä.

Afganistanissa sai surmansa tai haavoittui viime vuonna ennätysmäärä siviilejä itsemurhaiskuissa ja pommihyökkäyksissä, kertoo YK. Uhreja oli liki 2 300.

Ilma- ja kommandohyökkäykset islamilaismilitantteja vastaan ovat ajaneet sissit tekemään yhä enemmän iskuja kaupunkeihin ja asutuskeskuksiin. Tämä kasvatti itsemurhaiskujen uhrimäärää liki viidenneksellä.

– Afgaanisiviileitä tapetaan, kun he hoitavat päivittäisiä askareitaan: matkustavat bussissa, rukoilevat moskeijassa tai pelkästään kävelevät iskun kohteena olleen rakennuksen ohi, sanoi YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein.

– Miltantit tappavat siviilejä mitä vastenmielisimmillä tavoilla, kylvävät terroria ja hävitystä. Kun näkee miten siviilejä vastaan isketään tarkoituksella, ei voi olla ihmettelemättä, miten kauan tämä voi jatkua, sanoi puolestaan YK:n Afganistanin erityisedustaja Tadamichi Yamamoto.

Yhteensä maassa kuoli tai haavoittui viime vuoden aikana vajaat 10 500 siviiliä. Afganistanissa on kuollut 28 000 siviiliä ja haavoittunut 52 000 sitten vuoden 2009, jolloin viranomaiset alkoivat pitää tilastoja.