Japanilaisministeri: Mestausvideo vaikuttaa aidolta

Japanin puolustusministerin Gen Nakatanin mukaan äärijärjestö Isisin eilen julkaisema video mestatusta japanilaistoimittajasta vaikuttaa aidolta. Nakatani sanoi asiasta toimittajille Tokiossa.

Japani on tuominnut siepatun Kenji Goton mestauksen jyrkästi. Hallituksen edustaja Yoshihide Suga piti tekoa epäinhimillisenä. Hänen mukaansa japanilaisministerit kokoontuvat keskustelemaan, miten Japani reagoi tilanteeseen.

Silminnähden järkyttynyt maan pääministeri Shinzo Abe painotti, että Japani ei aio antaa periksi terroristeille.

- Olen erittäin vihainen näistä inhottavista ja halveksittavista terroriteoista. Emme anna koskaan anteeksi terroristeille. Sanani eivät riitä kuvailemaan, miltä Goton perheestä täytyy tuntua, hän sanoi.

Aben mukaan Japani tekee yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa saadakseen tekijät vastuuseen.

Videolla brittiaksentilla puhuva naamioitu mies syytti Japanin hallitusta mestauksesta. Videolla ei mainita mitään vangitusta jordanialaislentäjästä, jonka Isis on myös uhannut tappaa. Isis uhkasi videolla japanilaisia uusilla iskuilla.

Kenji Gotoa ja jordanialaislentäjää yritettiin vaihtaa Jordaniassa kuolemantuomiota odottavaan jihadistinaiseen. Vaihdosta ei kuitenkaan tullut mitään, koska Jordania ei ole saanut todisteita siitä, että pilotti on elossa. Isisin mukaan Gotoa ja jordanialaislentäjää pidettiin samassa paikassa.

Isis surmasi viikko sitten toisen panttivankina olleen japanilaisen Haruna Yukawan. Alun perin Isis halusi kahdesta siepatusta japanilaismiehestä 170 miljoonan euron lunnaat. Samalla summalla Abe oli ilmoittanut maan tukevan ei-sotilaallisin keinoin maita, jotka taistelivat Isisiä vastaan. Japani on korostanut, että kyseessä oli humanitäärinen tuki.

Kenji Goto aloitti kokopäiväisenä sotakirjeenvaihtajana vuonna 1996. Hänellä oli maine varovaisena ja luotettavana toimittajana. Hän työskenteli muun muassa Japanin yleisradiohtiölle NHK:lle.

Goton vaimo sai lokakuussa pariskunnan toisen lapsen. Gotolla oli myös vanhempi tytär aiemmasta avioliitosta, kertovat perheen tuntevat ihmiset.

Goto matkusti lokakuussa Syyriaan neuvottelemaan Yukawan vapauttamisesta. Yukawa siepattiin elokuussa syyrialaiskaupunki Aleppon ulkopuolella. Ystävien mukaan Goto matkusti Tokiosta Istanbuliin ja sieltä Syyriaan. Hän lähetti 25. lokakuuta viestin, jossa kertoi ylittäneensä rajan ja olevansa turvassa.

- Mitä tahansa tapahtuu, se on minun vastuullani, Goto sanoi videolla ennen lähtöään syyrialaiskaupunkiin Raqqaan.

Seuraavan kerran Goto nähtiin Isisin videolla tammikuun 20. päivä. Videolla oli Goto ja Yukawa, jotka Isis uhkasi tappaa elleivät saisi 170 miljoonan euron lunnaita.

Suurten länsimaiden johtajat ovat tuominneet Goton väitetyn mestauksen. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Britannian pääministeri David Cameron ja Ranskan presidentti Francois Hollande ovat kukin lausunnoissaan tuominneet Isisin tekemän väitetyn murhan.

Cameronin mukaan tämä on jälleen yksi muistutus siitä, että äärijärjestö Isis on pahan ruumiillistuma, joka ei arvosta ihmiselämää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.