Suomalainen Thaimaan tulvien keskellä: "Hiukset eivät ole kuivuneet moneen päivään"

Rankkasateet ja tulvat ovat koetelleet Etelä-Thaimaan provinsseja sekä saaria. Jyväskyläläinen Katariina Vuorinen muistuttaa kuitenkin, että kaikella on hyvät ja huonot puolensa.

Thaimaassa parhaillaan matkalla oleva runoilija Katariina Vuorinen joutui Koh Phanganilla tulvien ympäröimäksi. Hän kertoo olleensa saarella reilun viikon, ja saarella oleilu on kulunut työn touhussa.

– On satanut ihan mielettömästi yötä päivää, kaatamalla. En ole ikinä moisia rankkasateita kokenut, vaikka trooppisissa paikoissa olen ennenkin matkustanut, Vuorinen kertoo.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Jyväskylässä virallisesti asuvan Vuorisen oli tarkoitus viettää aikaa muun muassa saarta tutkien. Nyt se sai jäädä, sillä saarta kiertävät tiet ovat olleet poikki. Vuorinen kertoo, että jyrkät tiet ovat muistuttaneet lähinnä jokia. Hänen majapaikkansa sijaitsee onneksi pienen mäen päällä, joten sisätilat ovat säästyneet vedenpaisumukselta.

– Muutamaan päivään en ole päässyt liikkumaan oikein mihinkään, mutta elämyksiä saa näinkin, Vuorinen naurahtaa.

Toisaalta hätä keinot keksii: Vuorinen kertoo etenkin paikallisten löytäneen tapansa kulkea paikasta toiseen tulvista huolimatta. Saarella arki pyörii.

– Kaikella on aina hyvät ja huonot puolensa. Työt kulkevat aina mukanani, joten olen saanut kirjoitettua kahdeksaa tuntia päivässä. Hyvä töille, mutta huono tutkimusmatkailulle, runoilijana ja kirjailijana työskentelevä Vuorinen toteaa matkastaan.

Sateet jatkuvat yhä

Viranomaisten mukaan Thaimaan sateiden nostattamat tulvat ovat vaatineet 12 ihmisen hengen. Tuhannet kylät ovat joutuneet veden valtaan. Eikä loppua näy – sateiden pitäisi jatkua vielä ainakin maanantaihin asti.

– Toisaalta tänään lauantaina ei ole satanut ihan koko aikaa. Vedenpinta on jo selvästi matalammalla.

Vuorinen pääsi lauantaina siirtymään Haad Yaon kylästä satamaan Thong Salaan, josta lautan kohti viereistä saarta, Koh Samuita, olisi tarkoitus lähteä vielä illan aikana. Joitain lauttayhteyksiä on peruttu. Aamulla Vuorisen on tarkoitus hypätä Koh Samuin lentokentällä Bangkokin-koneeseen. Bangkokista matka jatkuu edelleen Itä-Thaimaahan Koh Makin saarelle.

Esimerkiksi ravintolat ovat pitäneet ovensa auki sitkeästi Koh Phanganilla, mutta muut aktiviteetit ovat kiven alla. Liikkumaan ei pääse, sillä skootterit hyytyvät veteen ja tiet ovat poikki. Vuorinen kertoo kuulleensa, että rantaravintoloita olisi huuhtoutunut mereen jossain päin saarta.

– Täällä ollessani piti mennä meditaatioon ja hierontaan, mutta ne ovat kaikki kiinni.

Jatkuva sade ja trooppinen ilma tekevät tavaroista huolehtimisen haastavaksi. Kun vaatteet kastuvat, ne eivät hetkessä kuivukaan.

– Tänään pakkasin tavaroitani, ja kaikki olivat aivan läpimärkiä. Hiuksetkaan eivät ole kuivaneet moneen päivään. Aikamoinen vedenpaisumus täällä on, Vuorinen kertoo.

Etelä-Thaimaan kaatosateet eivät hellitä – "Jotkut turistit nauttivat tulvista"

Etelä-Thaimaan rankkasateissa useita kuolleita

Tulvat piinaavat Etelä-Thaimaata

Uusimmat

Ulkomaat

Kysely: Joka kolmas YK:ssa työskentelevä kokenut seksuaalista häirintää

Kanada pyytää Kiinaa lieventämään kuolemantuomion saaneen kansalaisensa tuomiota

Nairobin hyökkäyksen uhriluku kasvaa –  kuolleiden joukossa Yhdysvaltain kansalainen

Brexit-sopimuksen täystyrmäystä sulatellaan molemmin puolin kanaalia

Medialta kylmää kyytiä Maylle: "Parlamentin on kaapattava valta zombi-pääministeriltä, zombi-kabinetilta ja zombi-oppositiolta"

USA:n puolustusvoimat: Kiina ottamassa kärkipaikan sotilasteknologian kehittäjänä

Hallitusratkaisun kohtalo selviää Ruotsissa

Brexit-äänestyksen tulos kirvoitti Britanniassa kansanedustajilta pääministeriä syyttäviä ja puoltavia puheenvuoroja

Brexitiä vastustavat mielenosoittajat mylvivät riemusta –  myös brexitiä kannattaneet tyytyväisiä sopimuksen kaatumiseen

Saksan varaliittokansleri: Katkera päivä Euroopalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.