Kabulin räjähdys tuntui Suomen lähetystössä asti – "Yksi suurimmista räjähdyksistä koskaan"

Jykevä räjähdys konsulaattialueen lähellä rymisytti Afganistanin pääkaupunkia. Pommi oli piilotettu kuorma-autoon.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa pommi-iskussa on kuollut ainakin 80 ihmistä ja haavoittunut yli 300, kertoo maan terveysministeriö.

Viranomaiset arvioivat, että itsemurhaiskussa kuolleiden ja haavoittuneiden määrät saattavat nousta edelleen. Uhrien joukossa oli lapsia.

– Kyseessä on autopommi, kertoo sisäministeriön tiedottaja Najib Danish.

Viranomaiset epäilevät, että voimakas räjähde oli piilotettu kuorma-autoon.

Räjähdys sattui puoli yhdeksältä aamulla keskeisellä paikalla Zanbaqin aukiolla. BBC:n mukaan alueella on useita ulkomaisia lähetystöjä ja hallintorakennuksia, kuten esimerkiksi presidentinpalatsi.

Myös Suomen Kabulin-suurlähetystö sijaitsee räjähdyspaikan läheisyydessä. Matkaa sinne on noin puoli kilometriä.

– Räjähdys tuntui täällä maanjäristyksen kaltaisena ravisteluna, kertoo Suomen lähetystörakennuksessa räjähdyshetkellä ollut toimittaja Rafiullah Kaleem IHAS-uutistoimistosta STT:lle.

Räjähdyksen jälkeen lähetystöjen henkilökunta määrättiin pysyttelemään sisätiloissa.

– Alue on varsin strateginen, sillä täällä sijaitsee niin Afganistanin turvallisuuspalveluiden päämaja kuin esimerkiksi Britannian, Saksan, Ranskan, Turkin ja Kiinan lähetystöt, Kaleem kertoo.

STT:n paikalta saamista kuvista ja videolta näkyy, kuinka suuri musta savupilvi on noussut räjähdyspaikan yläpuolelle ja lähellä autot ovat tuhoutuneet.

Koululaiset pyrkivät paniikissa turvaan

Räjähdys oli niin voimakas, että se rikkoi ikkunoita useiden satojen metrien säteellä. Esimerkiksi Ranskan ja Saksan lähetystörakennusten kerrottiin vaurioituneen räjähdyksessä. Zanbaqin aukion alueella yli 50 ajoneuvoa tuhoutui tai kärsi vahinkoja.

Silminnäkijöiden mukaan kymmenet autot tukkivat alueen katuja räjähdyksen jälkeen. Koululaiset pyrkivät paniikissa turvaan, kun taas osa ihmisistä yritti päästä turvatarkastuspisteiden läpi etsimään läheisiään.

Al-Jazeeran toimittajan Qais Azimyn mukaan alue on Kabulin vilkkaimpia paikkoja. Muuten kaupungissa on hänen mukaansa ollut viime viikolla hiljaista.

– Poliisi on vahvistanut, että tämä oli yksi suurimmista räjähdyksistä, joita Kabulissa on nähty, Azimy sanoi.

Mikään ryhmittymä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Taleban on aiemmin kertonut olevansa useiden viime aikoina tehtyjen iskujen takana. Talebantaistelijat aloittivat viime kuussa vuotuisen keväthyökkäyksensä.