Kaikki Ethiopian Airlinesin lennolla olleet kuolivat koneen pudottua – matkustajissa yli 30 kansalaisuutta, ei tiettävästi suomalaisia

Ethiopian Airlinesin lentoturmassa ei ole eloonjääneitä, kertoo lentoyhtiö. Samalla yhtiö vahvistaa, että koneessa oli putoamishetkellä 149 matkustajaa ja 8 miehistön jäsentä. Kone oli matkalla Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta Kenian pääkaupunkiin Nairobiin.

Addis Abeban lennonjohto menetti yhteyden Boeing 737 -mallin koneeseen aamulla vain kuusi minuuttia sen jälkeen, kun se oli noussut ilmaan. Koneen putoamispaikka on lähellä Bishoftun kaupunkia, joka on noin 60 kilometriä kaakkoon Addis Abebasta.

AFP:n toimittaja kertoo, että onnettomuuspaikalla on massiivinen "kraatteri" ja lentokoneen osia ja muuta tavaraa on levinnyt laajalle alueelle. Paikalla on muun muassa pelastustyöntekijöitä, poliiseja ja onnettomuustutkijoita Etiopian ilmailuhallinnosta.

Silminnäkijä kertoo, että kone oli takaosastaan liekeissä pudotessaan.

–  Kone oli jo tulessa, kun se iskeytyi maahan. Törmäys aiheutti suuren räjähdyksen, Tegegn Dechasa sanoo.

Lentoyhtiö kertoo, että koneessa oli tapahtumahetkellä ainakin 35 maan kansalaisia. Tässä joukossa ei ole suomalaisia. Yhden matkustajan kansalaisuus ei ole vielä tiedossa, koska hänellä oli YK-passi.

Yhtiön mukaan matkustajista 32 oli kenialaisia ja 9 etiopialaisia. Esimerkiksi kanadalaisia oli 18 ja italialaisia, kiinalaisia ja yhdysvaltalaisia kuitakin 8. Joukossa oli myös 3 ruotsalaista, 3 venäläistä ja 1 norjalainen.

Koneessa oli mukana turisteja, liikematkustajia sekä ainakin yksi YK:n virkailija, joka oli matkalla maanantaina Nairobissa alkavaan YK:n ympäristöohjelman kokoukseen. Nimettömän YK-lähteen mukaan ainakin kymmenkunnalla uhreista on yhteyksiä järjestöön.

Mahdollisesti lennolla olleiden omaiset voivat ottaa yhteyttä lentoyhtiöön puhelimitse pian avattavan palvelulinjan kautta, Ethiopian Airlines ilmoittaa.

"Voimme vain toivoa, ettei hän ollut lennolla"

Turmakoneen matkustajien perheenjäsenet, ystävät ja työtoverit odottivat tulijoita Nairobissa Jomo Kenyattan lentokentällä, kun uutinen onnettomuudesta levisi tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa. BBC:n mukaan lentoasemalla ei heti ollut juurikaan tietoa tarjolla omaisille.

–  Olemme juuri kuulleet uutisen lento-onnettomuudesta. Voimme vain toivoa, ettei sisareni ollut sillä lennolla, Peter Kimani sanoi AFP:lle.

Poikaansa vastaan tullut Khalid Ali Abdulrahman kertoi, että kuuli onnettomuudesta vartijalta. Hänen odotuksensa ei kuitenkaan päättynyt murheellisesti.

–  Olin shokissa, mutta pian poikani otti yhteyttä ja kertoi olevansa edelleen Addis Abebassa. Hän ei ollut mennyt sille lennolle, vaan odotti toista lentoa, jonka lähtö oli viivästynyt.

Myöhemmin omaiset kuljetettiin tiedotustilaisuuteen läheiseen hotellin, jossa oli tarjolla myös kriisiapua.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed esitti suruvalittelut asiasta Twitter-tilillään.

–  Etiopian pääministerin kanslian, hallituksen ja kansan puolesta haluan ilmaista syvimmän osanoton rakkaimpansa menettäneiden perheille, Ahmed kirjoitti.

Samantyyppinen kone putosi lokakuussa

Onnettomuuden syystä ei ole vielä tietoa. Ethiopian Airlines -yhtiön pääjohtaja Tewolde GebreMariam kertoi, että pudonneen etiopialaisen matkustajakoneen lentäjä oli ilmoittanut lennonjohdolle ongelmista ennen turmaa. Lentäjä oli ongelmien vuoksi halunnut kääntyä takaisin lähtökentälle, mihin hän oli myös saanut luvan.

GebreMariamin mukaan turmakone oli toimitettu Ethiopian Airlinesille vasta viime marraskuussa. Sama kone oli lentänyt aiemmin sunnuntaiaamuna Addis Abebaan Johannesburgista, eikä koneesta ollut silloin raportoitu vikoja tai muita ongelmia.

Flightradar24 tviittaa, että sen tietojen mukaan onnettomuuskoneen nousunopeus oli epävakaa.

Samaa Boeing 737-800MAX -mallia oleva kone putosi lokakuussa Indonesiassa. Lion Airin lento syöksyi maahan 13 minuuttia Jakartan lentokentältä nousun jälkeen. Onnettomuudessa kuoli 189 ihmistä.

Boeing kertoi Twitterissä, että seuraa tilannetta ja on valmiina tarjoamaan teknistä apua. Yhtiö myös esitti surunvalittelut turman uhrien omaisille.

Ethiopian Airlines on Afrikan suurin lentoyhtiö. Kotimaansa lisäksi se kertoo lentävänsä noin sataan ulkomaiseen kohteeseen viidellä eri mantereella. Suoria lentoja on muun muassa Tukholmaan, mutta ei Helsinkiin.

Ethiopian Airlinesin lentokone on ollut edellisen kerran vakavassa onnettomuudessa vuonna 2010, kun Libanonista lähtenyt kone syöksyi mereen nousun jälkeen. Turmaa tutkineet libanonilaisviranomaiset arvioivat, että onnettomuus johtui lentäjän virheestä, mutta yhtiön oman raportin mukaan silminnäkijät olivat nähneet koneen ulkopuolella räjähdyksen ennen onnettomuutta.

Yhtiö on valtio-omisteinen ja sitä on pidetty Afrikan mitassa hyvin turvallisena. Ennen Libanonin mereensyöksyä etiopialaisyhtiön koneille oli sattunut vain kaksi kuolonuhreja vaatinutta turmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.