Kambodzha palauttaa 1 600 tonnia muovijätettä Pohjois-Amerikkaan

Kambodzha aikoo lähettää rahtikonteista löytyneet 1  600 tonnia muovijätettä takaisin Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Asiasta kertoi maan ympäristöministeriön edustaja keskiviikkona.

Jätteet löytyivät tiistaina Sihanoukvillen satamasta. 70 konttia oli viranomaisen mukaan peräisin Yhdysvalloista ja 13 Kanadasta, ja kaikki aiotaan palauttaa lähtömaihin.

–  Kambodzha ei ole roskakori, johon dumpataan vanhentunut teknologia, ympäristöministeriöstä todetaan.

Muutkin Kaakkois-Aasian maat taistelevat roskalähetyksiä vastaan. Kiinan viimevuotinen päätös kieltää muovijätteen vastaanottaminen on saanut kehittyneet maat etsimään uusia osoitteita jätteelleen. Valtavat määrät jätteitä ovat päätyneet Kaakkois-Aasian rannikoille, ja samalla vastustus ulkomaisten jätteiden käsittelyä kohtaan kasvaa alueella.

Indonesia ilmoitti aiemmin tässä kuussa lähettävänsä kymmeniä jätteillä täytettyjä kontteja takaisin länsimaihin, muiden muassa Ranskaan. Toukokuussa naapurimaa Malesia puolestaan sanoi lähettävänsä 450 tonnia muovijätettä takaisin lähtöpaikkoihin.

Ympäristöjärjestöt ovat vaatineet, että kehittyneet valtiot lopettavat roskiensa viennin rajojensa ulkopuolelle ja hankkiutuvat eroon jätteistä kotimaassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.