Kanada vastustaa Venäjän ottamista takaisin G8-ryhmään

Kanada ei halua ottaa Venäjää takaisin G8-maiden ryhmään. Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland sanoi maan vastustavan ideaa, jonka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitti aiemmin tällä viikolla.

Venäjä otettiin mukaan ryhmään vuonna 1997, jolloin siitä oli hiljattain tullut demokratia ja markkinatalous. Venäjä potkittiin ulos vuonna 2014 Krimin valtauksen takia. Ryhmä kutistui tuolloin seitsemän maan kokoiseksi ja tunnetaan nykyään nimellä G7.

Freelandin mukaan Venäjää ei voida ottaa takaisin mukaan ennen kuin tilanne Ukrainassa muuttuu.

–  Luulen, että kaikki me ottaisimme mielellämme mukaan Venäjän, joka pyrkisi jälleen olemaan hyvämaineinen jäsen samanmielisten maidemme ryhmässä. Ryhmämme maat ovat sitoutuneet laillisuuteen ja demokratiaan, Freeland sanoi tavattuaan Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon.

Freelandin mukaan Venäjän pitäisi osoittaa halukkuutensa jäsenyyteen vetäytymällä Krimiltä ja lopettamalla sota Itä-Ukrainassa.

Ministeri totesi myös, että Venäjän ottaminen mukaan ryhmään oli aikoinaan täysin oikea ratkaisu.

–  G7-yhteisö ojensi kätensä demokratisoituvalle ja uudistuvalle Venäjälle. Mutta sitten Venäjä rikkoi räikeästi kansainvälistä oikeutta valloittamalla Krimin ja liittämällä sen itseensä, ja jatkoi samaa linjaa Donbassin sodalla.

G7-maat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani kokoontuvat tänä viikonloppuna Biarritzissa Ranskassa.

Trump totesi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän ottaminen ryhmään olisi sopivaa.

–  Monet asiat, joista keskustelemme, liittyvät Venäjään, Trump sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.