Kanadalaismies tuomittiin Kiinassa kuolemaan huumeiden salakuljetuksesta, aiempi vankeustuomio katsottiin liian lieväksi

Kiinalainen tuomioistuin langetti maanantaina kanadalaiselle 36-vuotiaalle miehelle kuolemantuomion huumeiden salakuljetuksesta. Alun perin mies sai marraskuussa 15 vuoden vankeustuomion, mutta vetoomustuomioistuin yhtyi syyttäjän näkemykseen, jonka mukaan tuomio oli liian lievä, kertoo uutistoimisto AP.

Kuolemantuomio julistettiin vain päivän kestäneen uuden oikeudenkäynnin jälkeen, jonka aikana mies vakuutti syyttömyyttään. Hänellä on puolitoista viikkoa aikaa valittaa tuomiostaan ylempään oikeusasteeseen.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmaisi äärimmäisen huolensa kuolemantuomiosta. Trudeaun mukaan kyse on "mielivaltaisesta" tuomiosta.

Kuolemantuomio on jälleen yksi vaihe Kiinan ja Kanadan huonontuneiden suhteiden kehityksessä. Kiina suuttui, kun teknologiayhtiö Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin 1. joulukuuta Kanadassa Yhdysvaltain viranomaisten pyynnöstä. Yhdysvallat on myös pyytänyt hänen luovuttamistaan Yhdysvaltoihin. Talousjohtaja on Yhdysvaltain mukaan kiertänyt Iranin vastaisia pakotteita.

Meng on vapautettu 6,6 miljoonan euron takuita vastaan.

Kiina puolestaan vahvisti 13. joulukuuta ottaneensa kiinni kaksi Kanadan kansalaista, joita se epäilee kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Kanada on vaatinut kaksikon vapauttamista ja pitänyt heidän pidätyksiään poliittisina.

Amnesty huolissaan pikaisesta oikeudenkäynnistä

Kuolemaan maanantaina tuomittu 36-vuotias mies pidätettiin vuonna 2014. Kiinalaisviranomaisten mukaan hänellä oli avainrooli kansainvälisessä huumeiden salakuljetusryhmässä. Hänen sanottiin suunnitelleen lähes 230 metamfetamiinikilon salakuljettamista Kiinaan, kertoo BBC.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan miehen rahat takavarikoidaan.

–  En ole huumeiden salakuljettaja. Tulin Kiinaan turistina, mies sanoi juuri ennen kuolemantuomion julistamista.

Kiina on kiistänyt käyttävänsä oikeusjärjestelmäänsä saadakseen panttivankeja, joilla käydä kauppaa Huawein tapauksessa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan 36-vuotiaan kanadalaismiehen tapauksessa on monia tekijöitä, jotka herättävät huolta.

–  Erityisesti se, että uusi oikeudenkäynti vietiin läpi niin nopeasti ja se, että valtiojohtoinen media kiinnitti tapaukseen niin tarkoituksellista huomiota, sanoi järjestön edustaja William Nee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.