Karavaanien saapuminen käynnisti kahakoinnin USA:n ja Meksikon rajalla

Tuhannet tulijat jäävät Tijuanan kaduille viikkojen ajaksi.

Meksikolaisessa Tijuanan rajakaupungissa eletään lähiviikot monella tavoin poikkeustilassa, kun tuhansista keskiamerikkalaisista turvapaikanhakijoista koostuvat karavaanit saapuvat kaupunkiin.

Kaupungin poliisivoimat olivat ylityöllistettyjä jo torstain vastaisena yönä, kun varakkaalla Playas de Tijuanan asuinalueella oli yli kolme tuntia kestänyt välienselvittely satojen turvapaikanhakijoiden ja alueen asukkaiden kesken.

USA Todayn yhteistyölehden Desert Sunin mukaan paikalliset ihmiset yrittivät karkottaa illalla rannalle majoittuneita satoja keskiamerikkalaisia kaupungin viralliseen vastaanottokeskukseen, mutta juuri kaupunkiin saapunut väsynyt joukko ei tähän suostunut.

Leirin ympärille alkoi kerääntyä yhä enemmän meksikolaisia, jotka hoilasivat Meksikon kansallislaulua ja liehuttivat maansa lippua.

Lopulta lähinnä naisten ja lasten vastarinta murtui, ja tulijoita alettiin kuljettaa busseilla paikalliseen urheiluhalliin perustettuun vastaanottokeskukseen. Paikalliset hurrasivat jokaisen bussin poistumista rytmikkäin ”Mek-si-ko! Mek-si-ko!” -huudoin.

Noin sata nuorta miestä kieltäytyi kuitenkin poistumasta rannalta – aivan Yhdysvaltain raja-aidan kupeesta – mikä johti tönimiseen, potkimiseen ja muutamiin nyrkiniskuihin.

 

Kahakassa osapuoleksi ajautui myös kolme toimittajaa, jotka saivat lieviä vammoja paikallisten meksikolaisten isäntien käsittelyssä, Desert Sun kertoo.

Keski-Amerikan suuren pakolaiskaravaanin pääjoukko oli perjantaina edelleen satojen kilometrien päässä rajakaupunki Tijuanasta.

Yhdysvaltalaisen uutistoimisto AP:n mukaan lähes 2000 turvapaikanhakijaa oli jo saapunut kaupunkiin, mutta paljon suurempi joukko oli vielä matkalla.

Hondurasista ja muista Keski-Amerikan maista lähti lokakuussa kohti Yhdysvaltoja kaikkiaan kolme suurta pakolaiskaravaania.

Niistä suurin oli perjantaina enää muutaman sadan kilometrin päässä Tijuanasta. Kakkoskaravaani sen sijaan oli tiistaina vasta Mexico Cityssä eli se tuskin ehtii tällä viikolla Tijuanaan. Kolmoskaravaanin kerrottiin pyrkivän Yhdysvaltoihin Meksikon itärannikkoa pitkin: se on paikallistettu viimeksi Veracruzin osavaltiossa.

Tijuanaan tulevat jäävät kaupunkiin mitä ilmeisimmin ainakin loppuvuodeksi, sillä rajan takana olevat Yhdysvaltain viranomaiset käsittelevät turvapaikkahakemuksia sadan kappaleen päivävauhdilla. Heillä oli viiden viikon käsittelyjono jo ennen karavaanin saapumista.

Suuren karavaanin ensimmäinen etujoukko saapui Tijuanaan jo viime sunnuntaina. 85-henkinen ryhmä koostui lähinnä seksuaalivähemmistöjen edustajista.

Ryhmän kerrottiin jättäneen turvapaikkahakemuksensa Yhdysvaltain viranomaisille torstaina omien tukijärjestöjensä avustuksella.

Sateenkaariryhmä irrottautui muusta karavaanista Mexico Cityssä, sen jälkeen kun yhdysvaltalaiset LGBT-järjestöt maksoivat ryhmälle bussikyydin Yhdysvaltain rajalle.

– Nämä järjestöt alkoivat auttaa meitä heti kun pääsimme Meksikon puolelle. Me emme ottaneet heihin yhteyttä, vaan he löysivät meidät median kautta ja päättivät auttaa, Cesar Mejia kertoo.

Uutistoimisto AP:n mukaan ryhmälle järjestettiin myös kaksi huomioliiveihin sonnustautunutta turvamiestä sen jälkeen kun ryhmä oli joutunut toistuvasti karavaanin muiden jäsenten lähinnä verbaalisten hyökkäysten kohteeksi.

Tijuanassa ryhmä majoittui vuokraamaansa taloon, mutta sekin nostatti protesteja alueen asukkaissa. Talon edustalla päivystänyt poliisi Santiago Alvarez vahvisti Washington Postille, että ohikulkijat ovat ryskytelleet talon ovea ja vaatineet ryhmän poistumista.

Aiemmin kaupunkiin saapunut vastaava LGBT-pakolaisryhmä pystyi olemaan siellä vain pari viikkoa – siihen asti kunnes heidän majapaikkansa ryöstettiin ja poltettiin, väittää paikallinen ihmisoikeuslakimies Nicole Ramos.

Trumpin määräys sotki tulijoiden pasmat

Presidentti Donald Trump allekirjoitti viime viikolla määräyksen, joka kieltää turvapaikkaoikeuden kaikilta niiltä, jotka tulevat Yhdysvaltain etelärajan yli laittomasti.

Määräys mitä ilmeisimmin rikkoo liittovaltion turvapaikkalakia, joka takaa kenelle tahansa maahan saapuneelle oikeuden anoa turvapaikkaa Yhdysvalloista. Kansalaisoikeuksia valvova ACLU-järjestö (American Civil Liberties Union) ilmoittikin heti perjantaina vievänsä asian oikeuteen.

Trumpin määräys voi kuitenkin sotkea Keski-Amerikan karavaanissa tulleiden suunnitelmia pahastikin, sillä se astui voimaan heti lauantaina ja sitä tullaan noudattamaan seuraavat 90 päivää. Mikään oikeusprosessi ei pysty sitä tässä ajassa kumoamaan.

Trumpin kiistanalainen määräys perustuu New York Timesin mukaan samaan maahanmuuttolain kohtaan, jonka nojalla hän esti tammikuussa 2017 tiettyjen muslimimaiden kansalaisten maahantulon.

Määräaikainen 90 päivää kestänyt maahantulokielto kaatui NYT:n mukaan kaikissa oikeusasteissa, kunnes Korkein oikeus lopulta antoi sille hyväksyntänsä. Samoin voi käydä uuden turvapaikkamääräyksen kanssa.

Trumpin hallinto on ilmoittanut, että turvapaikkamääräystä katsotaan uudelleen 90 päivän kuluttua ja sitä voidaan myös jatkaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .