Katerina, 32, ei ymmärrä aatteellaan ylpeileviä nykykommunisteja: "Minusta se on kammottavaa" – pakkovalta kaatui Tshekissä verettömästi 30 vuotta sitten

Kateřina Kukrechtová, 32, kuuluu Berliinin muurin murtumisen jälkeiseen sukupolveen. Hän kummastelee sitä, etteivät nykyiset kommunistit Tshekissä edes häpeile puoluekantaansa.

Tshekissä on muutenkin outoja poliittisia virtauksia – paitsi vasemmalle myös äärikansallismieliseen suuntaan ja EU:ta vastaan. Miljardööriliikemies Andrej Babishin vähemmistöhallitus on pystyssä käytännössä kommunistien ja Vladimir Putinin Venäjää ihailevan presidentin Miloš Zemanin tuella.

– Nykykommunistit jopa ylpeilevät aatteellaan. Minusta se on kammottavaa, sanoo Kukrechtová.

Kukrechtován mielestä Euroopan unioni on ”yksi parhaita projekteja maailmassa”, eikä hän ymmärrä, miksi euroskeptisyys on maassa niin vahvaa. Tshekistä tuli EU:n täysjäsen toukokuussa 2004.

– Mihin muuhun kuin EU:hun me voisimme kuulua, Kukrechtová hämmästelee.

Kukrechtová on uuden sukupolven mediayrittäjä, ja hän asuu italialaisen aviomiehensä Angelon kanssa Tshekin toiseksi suurimmassa kaupungissa Brnossa.

Brnossa elää myös eläkeläinen Anna Jařinová, 69, jonka nuoruus vierähti kommunistisessa Tshekkoslovakiassa. Hänkään ei ymmärrä, miksi niin monet – varsinkin hänen ikäisensä kaipaavat menneitä aikoja.

Tshekin kommunistinen puolue säilytti nimensä, identiteettinsä ja myös melkoisen määrän kannattajia syksyn 2017 vaaleihin asti, jolloin sen kannatus kuitenkin puolittui ja putosi 7,7 prosenttiin.

– Ihmiset haikailevat ihan typeriä asioita. Minä en kaipaa menneisyydestä muuta kuin nuoruutta ja yhteenkuuluvuutta. Nyt kaikki on paljon paremmin, Anna Jařinová sanoo.

– Ennen jos halusi menestyä, piti olla oikea poliittinen asenne. Minusta se oli vastenmielistä. Isäni ei koskaan luopunut kirkosta, eikä hänellä siksi ollut helppoa, tekstiilisuunnittelijaksi kouluttautunut ja myöhemmin vakuutusalalla työskennellyt Jařinová jatkaa.

 

Brnota kutsuttiin pitkään ”Määrin Manchesteriksi”, sillä kaupunki tunnettiin tekstiili- ja villateollisuudesta. Jařinová työskenteli yhdessä näistä villatehtaista vuoteen 1989. Valtion omistamat yritykset yksityistettiin kommunismin romahdettua.

Myös Kateřina Kukrechtová tunnistaa menneisyyden haamun sisällään, vaikka hän oli vasta muutaman vuoden ikäinen Berliinin muurin murtuessa.

Kaikki hänen opettajansa koulussa ja yliopistossa olivat vanhan vallan kasvatteja. Hän tuntee myös isovanhempiensa ja vanhempiensa historian.

– Sukuni on aina ollut yrittäjähenkistä, eikä perheelläni ollut helppoa kommunistikaudella. Äiti kieltäytyi äänestämästä kommunisteja, ja veljeni joutui pois päiväkodista ja sisareni sai huonoja arvosanoja koulussa, Kukrechtová kertoo.

Kommunistinen pakkovalta kaatui Tshekissä verettömästi, ja siksi vallanvaihtoa kutsutaan samettivallankumoukseksi.

Tapahtumat alkoivat 17. marraskuuta 1989, jolloin poliisi hajotti rajuin ottein Prahassa rauhallisesti sujuneen opiskelijaprotestin. Seuraavina päivinä kaduille kerääntyi satoja tuhansia ihmisiä vaatimaan loppua kommunistien yksinvallalle.

Puolue taipui marraskuun lopussa, ja joulukuussa Tshekkoslovakiassa järjestettiin ensimmäiset vapaat vaalit 41 vuoteen. Kommunistien vainoama kirjailija Václav Havel nousi presidentiksi.

Pöydässä on itsetehtyä sitruunamehua ja voileipiä. Anna Jařinová tarjoilee niitä siistissä, valoisassa kodissaan Brnon pientaloalueella.

– Minulla on oma asunto, käyn lomamatkoilla pari kertaa vuodessa. Suurin onni elämässäni ovat kuitenkin Oliver, Luisa ja Stella, joita rakastan valtavasti, Jařinová sanoo näyttäessään kuvia kolmesta lapsenlapsestaan.

Tshekki ja siitä irronnut Slovakia ovat ainoat Keski-Euroopan entiset sosialistimaat, joilla oli vuotta 1989 edeltävää kokemusta demokratiasta: Tshekkoslovakia oli 1918–1938 parlamentaarinen demokratia. Se on kannatellut maita historian murroskohdissa mutta ei estänyt Tshekkiä luisumasta populistien käsiin.

Anna Jařinová purskahtaa hersyvään nauruun, kun kysymme, mitä mieltä hän on nykyisestä politiikasta.

– En jaksa enää seurata tai kommentoida. Babish sitä ja Zeman tätä. Tuttavapiirissäni ei ole ketään, jotka olisivat heitä äänestäneet. Mutta ihmiset heidät ovat valinneet, minkä sille voi, Anna Jařinová sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .