Kazakstanin presidentinvaaleissa yli 70 prosenttia äänistä Tokajeville

Keski-Aasiassa Kazakstanin presidentinvaalit on voittanut Kassym-Jomart Tokajev. Maan vaaliviranomaisten mukaan hän sai hieman yli 70 prosenttia äänistä.

Tokajevin ennustettiin voittavan ennenaikaiset vaalit.

Tokajev sai 70,76 prosenttia äänistä, kun opposition ehdokas Amirzhan Kosanov keräsi 16,2 prosenttia äänistä.

Maata 30 vuotta hallinnut presidentti Nursultan Nazarbajev ilmoitti yllättäen maaliskuussa eroavansa tehtävästä. Nazarbajev ehdotti Tokajevia puolueensa Nur Otanin ehdokkaaksi. Ehdokkuus vahvistettiin yksimielisesti huhtikuussa.

Ennakkosuosikki Tokajevilla oli vaaleissa kuusi vastaehdokasta, mutta heistä kukaan ei ole Kazakstanissa erityisen tunnettu. Useimmat uutistoimisto AFP:n haastattelemista henkilöistä eivät osanneet nimetä muita ehdokkaita kuin Tokajevin.

Satoja mielenosoittajia pidätettiin vaalipäivänä

Poliisi pidätti sunnuntaina Kazakstanissa noin 500 mielenosoittajaa. Mielenosoittajat vastustivat presidentinvaalien lopputulosta, joka oli selvä jo ennen kuin äänestyspaikat menivät kiinni.

Sisäministerin mukaan sunnuntain pidätysten taustalla oli "radikaaleja elementtejä". Myös monia toimittajia otettiin kiinni, mutta ainakin useimmat heistä vapautettiin ennen iltaa.

Kazakstanin vaalit ovat tiukasti kontrolloituja, ja vaalivilppiepäilyt ovat yleisiä. Tänä vuonna Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj lähetti maahan 300 tarkkailijaa valvomaan vaaleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.