Keisari luopuu Japanissa vallasta vapaaehtoisesti ensimmäistä kertaa 200 vuoteen – Puolet työhullusta kansasta pelkää edessä olevaa 10 päivän "pakkolomaa"

Japani saa uuden hallitsijan huhti-toukokuun taitteessa kun nykyinen keisari Akihito, 85, luovuttaa krysanteemivaltaistuimen vanhimmalle pojalleen kruununprinssi Naruhitolle, 59.

Tapahtuma on kohtalaisen ainutkertainen Japanissa, missä keisarit ovat viime vuosisatoina pääsääntöisesti hallinneet kuolemaansa saakka. Edellinen vapaaehtoinen valtaistuimesta luopuminen tapahtui vuonna 1817.

Kansalaisille uuden aikakauden alkaminen tarkoittaa peräti kymmenen päivän lomaa.

Varsinainen kruunajaisloma on vain kolme päivää, mutta se osuu kevään juhlapyhäkimaran eli niin sanotun ”kultaisen viikon” keskelle.

Tämän vuoksi vapaapäiväputki venyy japanilaisittain aivan poikkeuksellisiin mittoihin.

Pitkä loma tulee monelle tarpeeseen, mutta yllättävän moni on siitä myös ahdistunut.

Japanin valtalehden Asahi Shimbunin viime viikolla julkistaman mittauksen mukaan peräti 45 prosenttia kansalaisista kokee edessä olevan lomaputken kielteisenä asiana. Vain 35 prosenttia sai siitä positiivisia tuntemuksia.

Japani tunnetaan armottoman työmoraalin maana, jossa ”karoshi” eli liialliseen työntekoon menehtyminen – esimerkiksi sydänoireiden tai itsemurhan tuloksena – on verrattain yleinen ilmiö.

Tällaisessa ilmapiirissä ihmisten äkillinen lomalle passittaminen voi olla jopa terveysriski.

– Suoraan sanottuna, en tiedä miten käytän ne kymmenen vapaapäivää, jotka meille on nyt yhtäkkiä luvattu, kommentoi rahoitusalalla työskentelevä 31-vuotias Seishu Sato uutistoimisto AFP:lle.

– Jos yrität lähteä matkalle, kaikkialla on vain hirveä tungos ja matkojen hinnat huipussaan... Saatan itse päätyä oleilemaan vanhempieni luona, hän tuskaili.

Nippon-matkatoimiston tiedottaja Hideki Wakamatsu vahvisti AFP:lle, että valtaosa ”kultaisen viikon” matkoista myytiin jo viime vuoden puolella. Ihmiset jonottavat varapaikoille, mutta vain harvoja onnistaa.

Expedia-tutkimuslaitoksen mukaan suurimmassa paineessa kokevat olevansa perheenäidit, kun aviomiehet ja lapset jäävät kymmeneksi päiväksi kotiin.

Esimerkiksi päiväkodit ja koulujen kerhot lopettavat lomakaudella täysin toimintansa, mikä lisää kotien huoltopaineita.

Erityisen hankala tilanne on niissä perheissä, joissa vanhemmat joutuvat lomasesongin keskelläkin menemään töihin, mutta pienet lapset jäävät yksin kotiin.

Esimerkiksi ravintola-alalla ja laajemminkin yksityisellä palvelusektorilla tilanne on juuri tämä.

– Ei vaan voi jäädä lomailemaan. Päinvastoin, meillä tulee olevaan erittäin kiireistä, totesi 46-vuotias pizzakokki Takeru.

 

Myös rahoitusmarkkinoilla ollaan huolissaan.

Japanin finanssivalvonta varoitti jo tammikuussa siitä, että kaupankäynnin seisahtuminen Japanissa voi laittaa globaalit spekulantit liikkeelle. Uhka koskee sekä valuutta- että osakemarkkinoita.

Tilannetta pahentaa se, että juuri ”kultaisen viikon” aikana maailmalta on tulossa keskeisiä talouden tunnuslukuja, kuten USA:n ja Britannian keskuspankkien linjoitukset, USA:n työllisyysluvut ja euroalueen kasvuluvut. Maailma voi olla japanilaisten lomailun jälkeen hyvinkin erilainen.

– On aivan hirvittävää, että emme voi käydä kauppaa kuuden työpäivän aikana, myönsi sijoitusyhtiö Libra Investmentsin johtaja Yasuo Sakuma Japan Timesille.

Kaupankäyntiä kotoa käsin ei ole kielletty, mutta alan ammattilaiset kokevat, että heillä ei ole kotisohvalla kaikkea sitä tietoa, mitä esimerkiksi monimutkaisen johdannaiskaupan tekeminen vaatisi.

Japanissa tuli huhtikuun alussa voimaan uusi laki, joka rajoittaa ylityön tekemisen ylärajan 45 tuntiin kuukaudessa ja 360 tuntiin vuodessa.

Kriitikoiden mukaan laki ei kuitenkaan tehoa itse pääongelmaan eli japanilaiseen työkulttuuriin, joka on hyvin hierarkkinen ja sääntökeskeinen, ja jossa jokaisen työntekijän kunnia-asia on tehdä pitempää päivää kuin esimiehensä.

Japanissa oli toissa vuonna 190 kuolemantapausta, joissa kuolinsyyksi nimettiin liiallinen ylityö. Näitä niin sanottuja karoshi-tapauksia oli eniten posti- ja logistiikka-aloilla, kaupan alan ja teollisuustuotannon tullessa seuraavina, kirjoittaa Japan Times.

Kyse ei siis ollut vain töihinsä hurahtaneista huippuasiantuntijoista, vaan pääasiassa suorittavan portaan ihmisistä.

Uusi laki koskee aluksi vain suuryrityksiä. Lisäksi se on sorvattu täyteen porsaanreikiä.

Ylityötunnit voidaan esimerkiksi nostaa jopa 100 tuntiin kuukaudessa, jos yrityksessä on kiireinen sesonkivaihe. Sellainen voi lain mukaan kestää kuusikin kuukautta.

Monet alat on jätetty kokonaan lain ulkopuolelle. Esimerkiksi taksi- ja rekkakuskit on vapautettu ylityösäännöstelystä seuraavan viiden vuoden ajaksi, samoin lääkärit ja monet muut asiantuntija-ammatit.

Vapautusten taustalla on ikääntyvää Japania riipova työvoimapula.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .