Kemiallisten aseiden valvojat jatkavat työtä Syyria-iskusta huolimatta

Ranskan ulkoministerin mukaan maalla on luotettavaa tiedustelutietoa siitä, että Syyrian hallinto oli Duman epäillyn kaasuiskun takana.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) asiantuntijat jatkavat epäiltyä kaasuiskua koskevaa selvitystyötään Syyriassa ilmaiskusta huolimatta.

Järjestö kertoo tekevänsä yhteistyötä YK:n kanssa ryhmän turvallisuuden varmistamiseksi. Työ on ollut määrä aloittaa tänään Dumassa, jossa epäilty kemiallinen isku viikko sitten tehtiin. 40 ihmisen kerrottiin saaneen kaasuiskussa surmansa.

Syyrian turvallisuusjoukot ovat tänään saapuneet Dumaan, joka on ollut viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue Itä-Ghutassa, kertovat valtion tiedotusvälineet.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kertoi vähän aiemmin, että yölliset Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan ohjusiskut ovat tuhonneet "ison osan" Syyrian kemiallisten aseiden varastosta. Ministeri kommentoi asiaa BFM-televisiolle.

Le Drianin mukaan Ranskalla on luotettavaa tiedustelutietoa siitä, että Syyrian hallinto oli Duman epäillyn kaasuiskun takana. Hänen mukaansa ei kuitenkaan voida varmasti sanoa, että nimenomaan presidentti Bashar al-Assad antoi käskyn kaasuiskuun.

Ranskan mukaan Syyrialla on ollut salainen kemiallisten aseiden ohjelma vuoden 2013 jälkeen, jolloin Syyria liittyi kemialliset aseet kieltävään sopimukseen. Ranskan tiedustelupalvelun kokoamien, tänään julkaistujen tietojen mukaan huhtikuun 2017 jälkeen Syyriassa on tehty noin 11 iskua kemiallisilla aseilla.

Khan Sheikhunin kaasuiskussa vuosi sitten kuoli lähes 90 ihmistä.

Kapinalliset: Iskut farssi, jos al-Assad pysyy vallassa

Bashar Al-Assad on kommentoinut yöllistä iskua ensi kerran. Hänen mukaansa Syyria taistelee iskun jälkeen entistä päättäväisemmin "terrorismia" vastaan maan joka kolkassa.

Syyrian kapinallisten mukaan länsimaiden iskut ovat pelkkä farssi niin kauan kuin al-Assad pysyy vallassa.

Iranissa korkein hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei on tuominnut Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian johtajat iskujen takia.

– Tämänaamuinen hyökkäys Syyriaa vastaan oli rikos, Khamenei sanoi Telegram-viestipalvelun julkaisemissa kommenteissa.

– Yhdysvaltain presidentti, Ranskan presidentti ja Britannian pääministeri ovat rikollisia eivätkä he saavuta hyökkäyksellä mitään, Khamenei arvioi.

Kemiallisten aseiden valvojat jatkavat työtä Syyria-iskusta huolimatta

Damaskoksen asukkaat kertovat: "Menin katolle ja näin, kuinka ohjuksia ammuttiin alas kuin kärpäsiä"

Venäjä kutsui YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon Syyria-iskun vuoksi

Sotastrategian asiantuntija: Tämänkaltaisen iskun torjuminen on Syyrian hallitukselle hyvin vaikeaa

Ulkoministeri Soini ei usko Syyrian iskun johtavan sotaan suurvaltojen välillä

Ranskan puolustusministeri tviittasi videon ohjusten ampumisesta sotalaivasta kohti Syyriaa

Mika Aaltola: Syyria-iskun tarkoituksena oli osoittaa rajat presidentti Bashar al-Assadille

Uutistoimistot: Venäjä ei käyttänyt ilmapuolustusjärjestelmiään Syyriassa

BBC: Iranilainen uutistoimisto julkaisi Twitterissä videon Syyrian ilmapuolustuksesta – väitetysti yli 15 ohjusta ammuttiin alas

Ranska julkaisi videon hävittäjiensä lähdöstä – iskivät Syyriaan aamuyöllä