Kiina epäilee kiinniottamiaan kanadalaisia kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta

Kiina on vahvistanut ottaneensa kiinni kaksi Kanadan kansalaista, joita se epäilee kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Asian vahvisti Kiinan ulkoministeriön edustaja Lu Kang. Hänen mukaansa miehet otettiin kiinni Kiinan eri alueilla maanantaina.

Epäillyt ovat entinen diplomaatti Michael Kovrig ja liikekonsultti Michael Spavor. Kanadalaisen The Globe and Mail -sanomalehden tietojen mukaan kadonneet miehet tuntevat toisensa.

Kanadan hallitus kertoi aiemmin kadottaneensa yhteyden Spavoriin sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut ulkoministeriöön, että kiinalaisviranomaiset kuulustelevat häntä.

Spavor asuu Kiinassa ja työskentelee Pohjois-Koreaan suuntautuvan matkailun parissa.

Pidätykse

t kiristäneet maiden välejä

Kiinalaisen teknologiayritys Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Vancouverissa vajaat kaksi viikkoa sitten. Meng otettiin kiinni Yhdysvaltojen pyynnöstä, sillä Yhdysvaltojen mukaan hän on kiertänyt Iranin-vastaisia pakotteita.

Meng vapautettiin 6,6 miljoonan euron takuita vastaan Vancouverissa tiistaina. Meng tarjoutui pukemaan ylleen elektronisen seurantapannan ja luovuttamaan passinsa. Hän saa asua miehensä omistamassa luksuskodissa Vancouverissa.

Talousjohtajan pidätys on kiristänyt Kanadan ja Yhdysvaltojen suhteita Kiinan kanssa.

Kiina on varoittanut Kanadaa "vakavista seuraamuksista" tapauksen johdosta, mutta pidätysten yhteyttä toisiinsa ei ole vahvistettu kummankaan maan taholta.

Mengin luovutusprosessi Kanadasta Yhdysvaltoihin voi kestää vuosia. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tiistaina olevansa avoin ajatukselle, että Mengiä voi käyttää pelinappulana kauppaneuvotteluissa Kiinan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.