Kiinalaisturistien kohtelusta Tukholmassa syntyi riitaa Ruotsin ja Kiinan välille

Kiinalaisten turistien kohtelu tukholmalaisessa hostellissa on aiheuttanut diplomaattisen selkkauksen Ruotsin ja Kiinan välille. Kiina on antanut virallisen varoituksen ja kehoittaa Ruotsissa matkustavia kiinalaisia varovaisuuteen. Lausunnossaan Kiinan suurlähetystö luonnehtii kiinalaisturistien kohtelua "brutaaliksi väkivallaksi".

Jupakka alkoi 2. syyskuuta, kun kiinalaismies vanhempiensa kanssa saapui hostelliin. Kiinalaismedian mukaan ryhmää kehotettiin poistumaan, koska he saapuivat paikalle päivää liian aikaisin ja halusivat jäädä vastaanottoon odottamaan.

Poliisi vahvistaa Aftonbladetille, että he poistivat muutaman henkilön hostellista Tukholman keskustassa.

–  Henkilökunnan mielestä he vain istuivat siellä ja odottivat aamua. Joten heidät poistettiin, kerrottiin poliisista.

Sen jälkeen tiedot tapahtumista muuttuvat epäselviksi. Kiinalaismedian mukaan osa ryhmästä olisi sairastunut, mutta jäänyt ilman hoitoa. Turistit ovat kertoneet kiinalaismedialle, että heidät vietiin keskellä yötä hautausmaalle.

Ruotsin ulkoministeriön mukaan asiaa selvitetään Kiinan suurlähetystön kanssa.

Uppsalan yliopiston tutkija Oscar Almén epäili, että suuren huomion taustalla on Kiinan ja Ruotsin välillä kytevä kiista kustantaja Gui Minhaista, joka on Ruotsin kansalainen. Ruotsi vaatii Kiinaa vapauttamaan Guin, joka otettiin kiinni matkallaan Pekingiin kahden ruotsalaisen diplomaatin kanssa.

Gui on yksi viidestä hongkongilaisesta kirjankustantajasta, jotka ovat joutuneet Kiinassa vaikeuksiin julkaistuaan juorukirjoja maan johdosta.

–  Kiinan suurlähetystö on ottanut aiempaa aktiivisemman roolin ja pyrkii vaikuttamaan ruotsalaisiin toimijoihin, joiden katsotaan kirjoittavan Kiinasta kielteisesti. Tällaisia tapauksia tulee varmasti lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.