Kiinan presidentti Xi vierailee Italiassa Uuden silkkitien merkeissä

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa torstaina vierailunsa Eurooppaan Italiasta. Maat allekirjoittavat lauantaina asiakirjan tai julistuksen Italian liittymisestä Kiinan Uusi silkkitie -hankkeeseen.

Useat muut EU-maat ja Yhdysvallat ovat suhtautuneet hyvin epäillen Kiinan valtavaan infrastruktuuriprojektiin, joka tunnetaan englanniksi nimellä One Belt and One Road. Kiinan epäillään pyrkivän levittämään vaikutusvaltaansa maailmalaajuiseksi rahoittamalla liikenneyhteyksiä ja ajamalla köyhempiä maita riippuvaiseksi tuen jatkumisesta.

Xin vuonna 2013 esittelemä kymmenien tai satojen miljardien dollarien laaja hanke ulottuu Kiinasta pääosin kohti länttä Aasian, Euroopan ja Afrikan kautta. Liikenne- ja muita yhteyksiä on tarkoitus edistää niin maalla kuin merellä. Hankkeen raamit ovat melko epämääräiset ja liki kaikki mahdollinen Kiinan toiminta ulkomailla on kytketty tavalla tai toisella Uuteen silkkitiehen.

Joistakin maista on jo saatu varoittavia esimerkkejä muun muassa siitä, että niillä on ollut vaikeuksia maksaa lainojensa lyhennyksiä Kiinalle.

Italian satamat kiinnostavat

Velkaisesta Italiasta tulee ensimmäinen johtava läntinen G7-teollisuusmaa, joka liittyy Uusi silkkitie -hankkeeseen. Kiinan on kerrottu olevan kiinnostunut muun muassa investoinneista Triesten ja Genovan satamiin, mikä tarjoaisi maalle helpomman pääsyn Euroopan markkinoille.

Italian pääministerin Giuseppe Conten mukaan hankkeeseen liittyminen ei ole ristiriidassa maan EU- ja Nato-jäsenyyksien kanssa. Muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan EU-maiden olisi hyvä sopia yhtenäisestä lähestymistavasta Kiinan hankkeeseen.

Xi jatkaa vierailuaan Italiasta Monacon kautta Ranskaan.

Italian presidentti Sergio Mattarella sanoi kiinalaismedialle toivovansa, että Xin vierailu edistää paitsi maiden kahdenvälisiä suhteita myös Euroopan ja Aasian yhteistyötä laajemmin.

– Taloussuhteidemme tiivistymisen täytyy tapahtua ilmapiirissä, joka on mahdollisimman avoin ja läpinäkyvä, Mattarella korosti uutistoimisto Ansan mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.