Kiinassa eristetty jo 13 kaupunkia, yli 41 miljoonan ihmisen liikkumista rajoitetaan

Turistikohteita suljetaan, uudenvuoden juhlia peruttu

Kiinassa viranomaiset jatkoivat perjantaina kovaotteisia toimiaan koronaviruksen pysäyttämiseksi. Maassa on eristetty jo 13 kaupunkia viruksen vuoksi ja matkustusrajoitukset laajenivat koskemaan yli 41:tä miljoonaa ihmistä.

Vahvistettuja kuolonuhreja on 26 ja tartunnan saaneita Kiinassa yli 800, joista 177:n kerrottiin olevan vakavasti sairaita. Epäiltyjä tartuntoja oli yli tuhat.

Viimeksi eristetyt Xianning, Xiaogan, Enshi ja Zhijiang sijaitsevat Hubein maakunnassa. Kaikki julkinen liikenne kaupunkeihin lakkaa, ja osa kaupungeista ilmoitti myös sulkevansa huvipaikkoja, kuten teattereita ja karaokebaareja.

Valtaosa tautiin menehtyneistä on kuollut Hubein maakunnassa, missä sijaitsevasta Wuhanin kaupungista tauti lähti leviämään vuodenvaihteessa.

Useita suosittuja turistikohteita Pekingissä ja sen lähistöllä suljetaan tartunnan takia. Suljetuksi määrättiin lähimpänä pääkaupunkia sijaitseva osa Kiinan muurista, Ming-dynastian aikaiset hautapaikat ja Yinshanin pagoda-alue. Keisarillisen Kielletyn kaupungin sulkemisesta kerrottiin jo aikaisemmin.

Myös Shanghain Disneyland-huvipuisto sulkee viikonloppuna ovensa toistaiseksi viruksen vuoksi.

Kiinan tartuntatautien keskuksen johtaja Gao Fu pyysi kiinalaisia luopumaan uudenvuoden juhlinnasta tänä vuonna ja pysyttelemään kotona.

– Jos työskentelemme yhdessä, voimme rajata viruksen Wuhaniin ja estää uusien tapausten leviämisen sieltä, Gao sanoi valtiolliselle tv-kanava CCTV:lle.

Uusi sairaala nousee reilussa viikossa

Kiina aikoo rakentaa uuden sairaalan koronaviruspotilaille. Sairaala on tarkoitus rakentaa vain kymmenessä päivässä Wuhaniin, mistä virus lähti leviämään vuodenvaihteessa. Sairaalan on määrä olla käytössä jo 3. helmikuuta.

Työt on jo aloitettu, ja CCTV näytti perjantaina kuvaa rakennustyömaalta kaivinkoneineen ja pyöräkuormaajineen.

Sairaalassa tulee valtiollisen Xinhua-uutistoimiston mukaan olemaan tuhat vuodepaikkaa. Vuonna 2003 Kiina rakensi vajaassa viikossa sairaalan pääkaupunki Pekingin lähelle sars-viruksen vuoksi.

Virus on levinnyt jo muun muassa Japaniin, Hongkongiin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin. Tartuntoja on havaittu myös Saudi-Arabiassa, Singaporessa, Vietnamissa ja Nepalissa. Ranskalaistutkijoiden mukaan tauti leviää Eurooppaan noin 70 prosentin todennäköisyydellä.

Viruksen leviäminen vaikuttaa matkailuun ja kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan, joka kestää useamman päivän ajan. Pekingin viranomaiset ilmoittivat peruvansa kaikki suuret uudenvuoden kokoontumiset pääkaupungissa. Kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan liittyy tiiviisti temppelien alueelle kokoontuminen, ja niille kerääntyy usein kymmeniätuhansia ihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.